Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис: Имаме още работа, за да можем да се борим с Ферари,...

Норис: Имаме още работа, за да можем да се борим с Ферари, Ред Бул и Мерцедес

1346
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис остана притеснен от това колко далеч е било темпото в първите две тренировки за Гран при на Азербайджан. Пилотът на Макларън вярва, че неговият тим има да свърши още много работа, преди да се бори с другите тимове в челото.

Норис даде четвърто време в първата свободна тренировка в Баку. Британецът показа сравнително добра скорост в сесия, която беше прекъсвана три пъти. Във втората тренировка Норис остана едва 17-ти. Двукратният победител в F1 не успя да запише обиколка с меки гуми, след като беше блокиран от Пиер Гасли. Следователно той беше принуден да върне газта и се прибра в бокса

Норис смята, че Макларън изостава от съперниците си през този уикенд седмица и трябва да навакса много, ако иска да бъде конкурентоспособен в състезанието в неделя.

„Доста сме далеч. Явно трябва да натискам прекалено много, за да се опитам да запиша по-добро време за обиколка“, сподели Норис.

В същото време съотборникът на Норис Оскар Пиастри се представи добре през целия вчерашен ден. Австралиецът беше шести в първата свободна тренировка и пети във втората. Така той остана на половин секунда от най-доброто време в сесията, постигнато от Шарл Льоклер.

„Мястото, което беше Оскар, е по-скоро това, на което сме и ние. Ако го постигнем, ще сме близо до челото. Въпреки това съм сигурен, че другите отбори още не са се доближили до най-добрите времена.“

„Имаме още работа, за да можем да се борим с Ферари, Ред Бул и Мерцедес. Всички те са са с много сходно темпо. След това имаме три, четири десети разлика спрямо тези зад нас. Затова ни предстои много работа.

„Автомобилът не е лош. Сигурен съм, че все още можем да постигнем добро време за обиколка. Но не толкова ясно напред, колкото в предишните състезания“, каза още Норис.

Макларън разполага с най-силния автомобил в последните няколко старта. Затова слабото представяне в първите две тренировки в Баку предизвика голяма изненада. Но според Норис все още има писти, на които MCL38 не се чувства толкова комфортно.

„Имаше много трасета, на които не сме били бързи. Хората просто обичат да вярват, че сме най-добрите навсякъде, но не е така“, обясни Норис.

„Досега вършехме много добра работа и по-добра от тази на другите отбори. Но винаги сме знаели, че Ферари са много бързи тук [в Баку]. При тези условия на пистата Мерцедес-ът ще бъде много бърз.“

Условията с ниско сцепление и мръсната писта създадоха проблеми за всички. Голяма част от пилотите излязоха извън очертанията на трасето и блокираха гумите, а Шарл Льоклер и Франко Колапинто катастрофираха

„Просто е много хлъзгаво там. Ние се представяме добре на пистите с по-високо сцепление. В момента състоянието на пистата е много лошо и дори не е близо до това, което видяхме миналата година. В момента ни е трудно, но ще работим здраво, за да се подобрим до края на уикенда“, завърши Ландо Норис.

В същото време Пиастри беше по-оптимистично настроен след първите две тренировъчни сесии в Баку.

„Петъчния ден беше доста стабилен и темпото изглеждаше добро. Има още малко за доизкусуряване и намиране на още скорост, но потенциалът със сигурност е налице“, каза Пиастри.

„Надявам се, че днес ще успеем да намерим още малко в автомобила и да заемем добра позиция в квалификацията. Пистата все още еволюира и става много по-бърза. Затова още е малко трудно да се разбере точно какво е темпото ни. Изглежда, че вървим в правилната посока“, добави пилотът на Макларън.