Начало Избрани Норис: На моменти дори не очаквах да съм в зоната на точките...

Норис: На моменти дори не очаквах да съм в зоната на точките в Монца

674
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Майкъл Потс

Ландо Норис финишира на осма позиция в състезанието за Голямата награда на Италия. Пилотът на Макларън призна, че резултат е бил очакван, тъй като характеристиките на Монца никак не са пасвали на неговия автомобил. Норис също така каза, че дори не е очаквал да попадне в зоната на точките след края на надпреварата.

Норис потегли от девета позиция в състезанието на пистата в Монца. Младият британец успя да изпревари Люис Хамилтън и заемаше седмото място преди първото и единствено спиране в надпреварата

Норис имаше контакт със съотборника си Оскар Пиастри на шикана след дългата старт-финална права. За щастие двамата нямаха сериозни поражения по своите болиди. Сблъсъкът между двамата бе определен като „крайно неприемлив“. След това Норис се озова зад Александър Албон. Състезателят на Макларън така и не успя да се справи със своя съперник заради невероятната топ скорост на автомобила FW45. В крайна сметка 23-годишният състезател трябваше да се задоволи с осмото място, което според него е било „ограничение на щетите“.

„На моменти дори не очаквах да съм в зоната на точките в Монца. Затова съм доволен от резултата си. Като цяло това си беше едно ограничаване на щетите“, сподели Норис.

Британецът също така вярва, че представянето на Монца потвърждава напредъка, постигнат от Макларън на писти с ниско ниво на притискане.

„В същото време е добре да видим напредък на пистите с ниско притискане. Знам, че нямаше много [нови части]. Част от тях са просто неща, които имаш от миналата година, които се опитваме да ги оптимизираш за тук“, продължи Норис.  „Направихме някои добри подобрения и автомобилът беше годен за състезание, което е добра стъпка напред. През този сезон има само още една писта с ниско ниво на притискане [Лас Вегас].“

Норис финишира на по-малко от две десети зад Албон. Състезателят на Макларън призна, че неговият съперник е устоял на натиска, на който е бил подложен.

„Той не допусна никакви грешки, което е неприятно. Но аз се опитах да го изпреваря и имахме добра битка. Все още съм щастливи. Може би автомобилът на Уилямс не ни позволи да получим толкова много точки, колкото мисля, че можехме да постигнем“, завърши Ландо Норис.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри финишира 12-ти. Австралиецът имаше контакт с Хамилтън, заради който бе принуден да спре в бокса за смяна на предното крило. Преди това той получи 5-секундно наказание заради напускане на пистата и получаване на предимство

„Това беше едно трудно състезание, изпълнено с много предизвикателства. Беше страхотно да направя водя за първи път в Гран при“, каза Пиастри.

„Общото темпо беше окуражаващо, но за съжаление все още ни липсваше скорост на правите, за да се преборим с Алекс [Албон]. След първия стинт състезанието ни стана малко по-трудно, а инцидентът с Люис сложи край на шансовете ни за точки. Има много неща, които трябва да обобщим като отбор и ще се стремим да се върнем по-силни в Сингапур“, добави състезателят на Макларън.