Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис: Надявам се да имам много шансове да напредна

Норис: Надявам се да имам много шансове да напредна

2594
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис записа най-лошата си квалификация от началото на сезона. Пилотът на Макларън даде 17-то време и отпадна още в Q1 на уличната писта в Баку. Норис се надява да направи прогрес утре, но предупреди, че изпреварванията тук не са толкова лесни, колкото изглеждат отвън.

Норис влезе в уикенда в Баку с очаквания да се бори за победата и да намали още пасива си спрямо Макс Верстапен. Вместо това обаче той се представя изключително колебливо от началото на рейс уикенда.

Вчера той не направи сериозно впечатление и изпитваше видими затруднения. Това го накара да каже, че няма толкова добро темпо, колкото в предишните два старта. Норис също така посочи, че изостава както от Ферари, така и от Ред Бул и дори от Мерцедес

Норис остана трети в последната свободна тренировка. Това породи съмнения, че той може да бъде един от фаворитите за квалификацията през днешния ден. В сесията той изпревари съотборника си Оскар Пиастри, който се представяше по-силно от началото на уикенда.

Британецът беше в зоната на изпадащите в последните минути на Q1 в Азербайджан. Това го накара да излезе отново на трасето и да подобри резултата си. Норис се движеше в бърза обиколка и показваше добро темпо. За нещастие, грешка в последния сектор и развети жълти флагове заради инцидент на Естебан Окон го накараха да върне газта. Така той отпадна още в първия сегмент на сесията и си създаде допълнителни главоболия.

Запитан след квалификацията дали жълтите знамена го застигат в неподходящ момент, Норис отговори: „Да, наистина е така. Обиколката беше достатъчно добра. Просто имаше жълт флаг, така че трябваше да намаля темпото и да се оттегля.“

Очакванията са дългата старт-финална права в Баку да му предложи възможности в утрешната Гран при. Норис обаче не се изказа толкова оптимистично. „Така е, но дори не мисля, че е толкова лесно. Следването е почти невъзможно тук. Според мен изпреварванията са много по-лоши, отколкото всички си мислят.“

„Надявам се да греша. Надявам се да имам много шансове да напредна. Нямам големи очаквания. Има автомобили [зад мен], които са с много ниско притискане, следователно ще бъде почти невъзможно да се изпреварят.“

„Честно казано, не очаквам много от 17-о място. Въпреки това ще измислим добър план и ще дадем най-доброто от себе си. Не знам какво ще се случи, така че просто ще изчакаме и ще видим“, завърши Ландо Норис.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри беше на тотално противоположния край. Австралиецът прескочи с лекота първите два сегмента от квалификацията. В Q3 той даде второ време, макар че допусна грешка в последната си летяща обиколка

„Доближих се повече до стените в последната обиколка! Тази писта наистина възнаграждава рисковете. Знаех, че в края на Q3 няма какво да губя. Мисля, че утре ще се следва трудно, така че чистият въздух ще бъде важен. Смятам, че състезателното ни темпо е добро, но и Ферари не изглеждат никакви бавни“, заяви Пиастри.

Междувременно Андреа Стела не беше никак доволен от отпадането на Норис заради жълтите флагове. Шефът на Макларън поиска този въпрос да бъде дискутиран с ФИА.

„Горчивият елемент е, че другият автомобил [Норис] е в задната част на решетката утре. Ние ще се опитаме да направим всичко възможно, за да се върнем в точките и да сведем до минимум въздействието“, каза Стела.

„Но очевидно това беше много нещастна квалификация за Ландо. Сега ще обсъдим с ФИА защо бе показан жълт флаг в този момент. Това бе изключително, изключително скъпо през този уикенд. Ще се опитаме да се възстановим през утрешния ден“, добави шефът на Макларън.