Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис похвали работата на Андреа Стела в Макларън: Не мога да си...

Норис похвали работата на Андреа Стела в Макларън: Не мога да си представя по-добър шеф на отбора

705
0
Оскар Пиастри, Андреа Стела и Ландо Норис
Оскар Пиастри, Андреа Стела и Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис похвали работата на Андреа Стела в Макларън. 24-годишният състезател призна, че „не може да се представи по-добър шеф на отбора от италианеца.“ Норис също така вярва, че Стела има огромен принос за прогреса на Макларън през сезон 2023.

Стела има повече от 20-годишен опит в F1. Италианският инженер работи във Ферари в периода 2000-2014 г. Той е работил с пилоти като Михаел Шумахер, Кими Райконен и Фернандо Алонсо, като бе и рейс инженер на последния

52-годишният специалист се присъедини към Макларън в началото на 2015 г. През годините Стела бе пърформанс инженер и състезателен директор на британския тим и остана в Уокинг дори след напускането на Алонсо.

Стела застана начело на Макларън преди една година. Той замени на този пост Андреас Зайдл, който отиде в Заубер. Повишението на италианеца означаваше, че сега той е вторият най-важен човек в тима след Зак Браун.

Макларън продължи продължи трансформацията си под ръководството на Стела. Първото тримесечие екипът от Уокинг направи поредното преструктуриране на инженерния отдел и разви своя автомобил. Това подобри представянето и конкурентоспособността на болида MCL60 през втората половина сезона, в която тимът направи огромна крачка напред.

Способността на Стела ясно да формулира целите, стратегиите и предизвикателствата на екипа, както вътрешно, така и външно, не остава незабелязана от хората в Макларън. Всички те който оценяват прозрачността, скромността и съпричастността на италианеца, както и способността му да създава атмосфера на доверие и сътрудничество.

Норис също се изказа доста ласкаво за Стела. Британецът е категоричен, че той е идеалният лидер, който ще насочи Макларън към успеха

„Дадох интервю преди известно време [в Абу Даби] и просто изказах големите си благодарности към него“, сподели Норис.

„Мисля, че не всичко зависи само от него. Трябва да благодарим и на много други хора в отбора, защото те са тези, които свършиха голяма част от работата“, продължи пилотът на Макларън. „Андреа е просто ръководител на всичко това. Той е продуцентът на снимачната площадка, а всички останали са актьорите. Разбира се, всички трябва да работят много добре заедно, което и правят.“

„Той свърши невероятна работа. Много, много съм щастлив, че работя заедно с него. Той все още прави много за отбора всеки един уикенд по отношение на състезанията, квалификациите и всичко останало. Не мога да си представя по-добър шеф на отбора“, каза още Норис.

Догодина ще бъде първата кампания за Макларън с новата техническа структура. В нея влизат хора като Давид Санчес и Роб Маршал. Двамата се присъединяват към Уокинг, след като преди това работиха във Ферари и Ред Бул.

Автомобилът за 2024 г. ще бъде разработен в новия аеродинамичен тунел на екипа Макларън. Това ще необходимостта от наемане и транспортиране на различни елементи до съоръжението на Тойота в Кьолн.

Тези мерки за подобряване на представянето на Макларън вероятно ще се окажат от решаващо значение за убеждаването на Норис да удължи престоя си в тима. Британецът има договор до края на 2025 г. Разбира се, не липсват отбори, които искат да изкушат британеца. Сред тях са Ред Бул и Ферари.

Времето ще покаже дали Макларън ще оправдае очакванията на британеца. Перспективата пред Норис все пак изглежда доста обещаваща.

„Много съм развълнуван. Имаме някои нови назначения. Развълнуван съм, защото най-накрая сме на правилния път и знаем в коя посока да се движим“, заключи Ландо Норис.