Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис: Това беше почти перфектна обиколка

Норис: Това беше почти перфектна обиколка

910
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис беше най-приятната изненада по време на днешната квалификация за Голямата награда на Испания. Пилотът на Макларън се пребори за полпозишъна и изпревари смятания за фаворит Макс Верстапен. Норис призна, че обиколката му е бил „почти перфектна“ и че това е бил един от „най-добрите му полпозишъни.“

Норис се представя много силно от началото на рейс уикенда в Испания. Британецът оглави класирането в първата свободна тренировка на пистата край Барселона. Във втората той остана трети и беше на 55 хилядни от времето на Люис Хамилтън.

Днес Норис беше втори в последната свободна тренировка на пистата в Испания. Така той се превърна в един от фаворитите за квалификацията. Сесията се проведе при малко по-хладни условия в сравнение с третата тренировка. Това щеше да окаже влияние върху представянето на отборите

Норис прескочи с лекота първите два сегмента от квалификацията, но не изглеждаше като фаворит за първото място. Във финала на Q3 Макс Верстапен записа феноменална обиколка, която се очакваше да не бъде подобрена. Норис обаче натисна до краен предел и успя да изпревари с 20 хилядни своя съперник. Така той записа първи полпозишън за 2024 г. и втори в кариерата си. Преди това той спечели квалификацията в последното издание на Гран при на Русия през 2021 г.

„Това беше почти перфектна обиколка“, сподели Норис веднага след края на квалификацията. „Знаеш, че когато си в добра обиколка, се вълнуваш. В крайна сметка всичко мина перфектно, но все пак беше толкова близо.“

„Това е един от най-добрите ми полпозишъни. Не съм имал толкова много [в F1], но от тези, които съм имал, това определено е най-добрият.

„Днес направих перфектната обиколка. Макс и Ред Бул изглеждаха малко по-силни през целия уикенд, но ние направихме някои промени за последната обиколка. Бяхме супер близо през целия уикенд. Всичко се свеждаше до перфектната обиколка и точно това направих днес“, добави пилотът на Макларън.

Норис спечели първата си победа в F1 в Маями. Това съвпадна  с поредното голямо подобрение на в болида на Маклрън. До момента Норис е и единственият пилот, спечелил точка във всяка Гран от началото на сезон 2024.

Британецът е на мнение, че е MCL38 е имал скоростта да осигури полпозишъни от Маями насам. За нещастие, той просто не е успял да направи „перфектната обиколка“.

„Не е само този уикенд. Бяхме бързи през последните два месеца от Маями насам. Бяхме много силни и вероятно сме пропуснали доста, като просто не сме направили перфектната обиколка“, добави Норис.

„Имах няколко малки места, които да подобря. Направих точно това.“

Целта на Норис за утре е да поведе колоната и да победи. Той обаче знае, че ще бъде трудно, тъй като ще се бори срещу многократни световни шампиони като Макс Верстапен и Люис Хамилтън

„Победата е целта,. Знам, че ще бъде трудно срещу Макс и срещу Люис [Хамилтън на трето място] и всеки зад него. Тук сме, за да спечелим. Това е моят план“, завърши Ландо Норис.


Другият пилот на Макларън Оскар Пиастри остана десети. Австралиецът загуби първата си обиколка в Q3 заради нарушаване на границите на пистата. Във втората си обиколка той излезе от трасето и мина през чакъла, след което се прибра в бокса. Австралиецът ще потегли девети утре заради наказанието на Серхио Перес.