Начало Избрани Норис: Важно е да продължим да надграждаме резултата от Австрия

Норис: Важно е да продължим да надграждаме резултата от Австрия

316
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Отборът на Макларън се готви за единадесетия кръг от сезон 2022 в F1. Той ще се проведе на пистата Пол Рикар. Британският екип има три победи на трасето в Южна Франция. Първият успех е дело на Джеймс Хънт през сезон 1976. После Ален Прост триумфира на родна земя през 1988 и 1989 г.

Пол Рикар направи завръщането си в календара на F1 преди четири години. Надпреварата през 2020 г. не се проведе заради пандемията от коронавирус.

Тъй като Льо Кастеле е една от най-широките писти в календара, на нея има достатъчно място за автомобилите. В някои участъци могат да се съберат до четири болида на едно място.

Дългата километър Мистал е разделена по средата от шикан. Тя позволява приплъзване и използване на DRS, което дава на пилота много време за преследване на съперника. Максималните скорости на трасето надвишават 300 мк/ч.

Пилотите на Макларън имат опит във Франция. Ландо Норис е завършвал в зоната на точките по време на двете си участия на Пол Рикар. Британецът завърши на пета позиция миналата година, докато през сезон 2019 остана девети.

„Важно да продължим да надграждаме резултатите си от Австрия. Средата на колоната се стеснява след всяко състезание. Седмото и деветото място в Австрия беше положително след трудното начало на уикенда. Чудесно да останем в битката за четвъртото място в класирането при конструкторите преди началото на лятната пауза“, сподели Норис.

Връщането към стандартния формат на състезателния уикенд във Франция би трябвало да ни даде възможност да се подобрим по време на свободните тренировки. Това нещо което не беше на наше разположение по време на спринта в Австрия. Предстои ни още много работа, но ще продължим да натискаме здраво на пистата и да си осигурим повече точки, както направихме миналата година.“

Съотборникът на Норис Даниел Рикиардо има малко повече опит на Пол Рикар. Пилотът на Макларън има три участия във Франция. Най-добрият му резултат е четвърто място през 2018 г. Миналия сезон той завърши зад Норис на шеста позиция.

„Очаквам с нетърпение Гран при на Франция в Льо Кастеле този уикенд. Пистата е открита, с дълги прави и някои интересни завои като номер 11. Те могат да бъдат физическо предизвикателство за всички състезатели“, каза Рикиардо.

Малките разлики са от голямо значение. На този етап от сезона е важно да продължим да постигаме положителни резултати. Радвам се, че се върнах в точките в Австрия. Ще продължим да работим усилено, за да наберем още точки във Франция, преди да се отправим към Унгария.“

Шефът на Макларън Андреас Зайдл също коментира завръщането на F1 във Франция.

„Вече преминахме средата на сезона. След приятния резултат в Австрия, където и двамата пилоти спечелиха точки, всички в отбора работят усилено, за да ни дадат най-добрия шанс да продължим с положителните резултати и в предстоящите състезания във Франция и Унгария“, заяви Зайдл.

Гран при на Франция на пистата Пол Рикар предлага редица възможности за битка. Миналогодишните резултати бяха добри за отбора, тъй като Ландо и Даниел завършиха съответно на пета и шеста позиция.“

Пистата е известна с дългата си права Мистрал, но има и някои предизвикателни завои, включително завои 8 и 9. Те изискват добър изход от тях преди влизането в завои 10 и 11. Както винаги, екипът във фабриката и на пистата е решен да извлече максимума от уикенда, преди Гран при на Унгария и почивката през август.“