Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нова идея за затворените кокпити (ВИДЕО)

Нова идея за затворените кокпити (ВИДЕО)

97
0

Нова идея за това как може да изглеждат затворените кокпити в бъдеще се появи наскоро. Неин автор е техническият редактор на motorsport.com Джорджо Пиола и е предлага по-голяма защита за главата на пилота.

Темата за въвеждането на затворените кокпити във Формула 1 стана още по-актуална след смъртта на Жул Бианки, която дойде в резултат на жестоките наранявания по мозъка му след катастрофата в Гран при на Япония преди година. Тогава главата на пилота се удари в трактор на пистата със 126 км/ч. Затова все повече се говори, че в бъдеще трябва кокпитити не състезателите да бъдат защитени по по-сериозен начин.

Досега бяха представени няколко концепции, една от които беше също на Пиола. Най-новата предлага 3 метални елемента, които да се спускат от ролбара от една точка надолу към кокпита, увеличавайки разстоянието помежду си постепенно. Това ще предложи по-голяма защита на пилота от фронтални удари, но пък за разлика от предишната на Пиола с 2 няма да дава същото ниво на предпазване странично.