Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новата кола на Хаас ще направи двоен шейкдаун през февруари

Новата кола на Хаас ще направи двоен шейкдаун през февруари

867
0
Хаас VF-23
снимка, Хаас

Новата кола на Хаас ще направи двоен шейкдаун през февруари. Американският отбор обяви, че болидът ще направи няколко обиколки на Силвърстоун на 11 февруари. Няколко дни по-късно Хаас ще направи още един кратък тест на пистата в Бахрейн.

Хаас отваря нова глава в своята история. Първо американците се разделиха с техническия си директор Симоне Реста. Малко след това бе обявената и раздялата с досегашния ръководител Гюнтер Щайнер. На негово място бе назначен неговият главен помощник Аяо Комацу. В момента той прави преглед на дейността на Хаас, за да разбере как най-добре да продължат нещата

Комацу тепърва ще се заеме с по-обширните неща в новата му длъжност. В същото време Хаас продължава да работи по подготовката на автомобила за 2024 г. Базираният в Банбъри тим очерта плановете си да натрупа малко километри преди началото на официалния предсезонен тест на Формула 1 в Бахрейн на 21 февруари.

Наскоро Комацу разкри какви са плановете за Хаас преди началото на официалните изпитания в Бахрейн.

„На 11 февруари ще проведем шейкдаун на Силвърстоун. Два дни преди началото на официалните тестове ще имаме още един шейкдаун в Бахрейн. След това започваме официалните тестове“, каза Комацу.

Реалният автомобил няма да бъде видян публично преди шейкдауна на Силвърстоун. От друга страна, екипът често пъти е пускал снимки на своите коли в интернет. Затова е възможно да бъдат видени някои промени в дизайна.

Хаас преживя трудна кампания през 2023 г. Американският отбор завърши последен в шампионата при конструкторите, въпреки че на моменти автомобилът показваше впечатляващо темпо.

През по-голямата част от сезона Хаас се опитваше да разбере защо болидът VF-23е толкова бърз в една обиколка, но след това изпитва сериозни затруднения в състезанията. Най-големият проблем на тази кола бе свързан с тежкото износване на гумите

Хаас промени концепцията на своя болид в Гран при на САЩ. Това обаче не донесе нужния напредък за екипа. Инженерите на Хаас дори не бяха сигурни дали новата спецификация работи по-добре от старата. Затова те правеха различни експерименти до края на сезон 2023 в F1.

Подобно на някои други отбори, Хаас също реши да смени дизайна на своя болид. Американският екип се надява да направи крачка напред през новия сезон. Комацу обаче реши да не прави прогнози къде ще се намира отбора в първия старт за тази година в Сахир.

„Автомобилът от 24-та година е ясна стъпка напред. Но дали е достатъчно добър срещу конкуренцията за начало? Не вярвам, защото започнахме работата по него толкова късно“, обясни Комацу.

„Толкова късно променихме и концепцията. След това направихме актуализацията в Остин и отклонихме ресурсите си. Затова съм реалист по отношение на автомобила, който пуснахме в Бахрейн, но не в негативен план.“

Комацу смята, че отборът трябва да бъде оценяван не по това как изглеждат нещата в Бахрейн, а колко голям напредък може да постигне след това състезание.

„Това не е по вина на нашите инженери и на нашите момчета, те са добри хора. За мен ключът би бил в това, че какъвто и автомобил да пуснем в Бахрейн, каквито и проблеми да видим, ще се опитаме да ги разберем. След това ще се движим от тази точка като отбор. Не искаме имаме евентуални проблеми с липсата на съгласуваност между определени отдели.“

„Ние сме малък отбор, така че не можем да имаме тези вътрешни проблеми. Трябва да се движим като едно цяло, иначе нямаме шанс за нищо“, завърши Аяо Комацу.