Начало Автомобилни новини Новият Audi SQ5 TDI ще се предлага от първото тримесечие на 2013...

Новият Audi SQ5 TDI ще се предлага от първото тримесечие на 2013 г.

69
0
Audi SQ5 TDI

Топмоделът SQ5 в наскоро обновената гама на Q5 бе показан за първи път от Audi в рамките на 24-часовата надпревара на Льо Ман. Той ще се появи при официалните търговци на марката през първото тримесечие на 2013 г.

Audi SQ5 TDI се задвижва от двигателя 3.0 TDI със система за принудително пълнене с два турбокомпресора, максимална мощност 230 кВт (313 к.с.) и впечатляващ максимален въртящ момент от 650 Нм в диапазона от 1 450 до 2 800 об/мин. Новият SQ5 TDI ще започне да се предлага на пазара през първото тримесечие на 2013 г., отбелязвайки историческата премиера на версия с дизелов двигател сред S-моделите на Audi.

Мощният TDI-агрегат с работен обем 2 967 куб. cм използва система от два последователно свързани турбокомпресора, връзката между които се осъществява чрез специална клапа. Охлаждането на цилиндровите глави, фазите на разпределителните валове и хода на отваряне на всмукателните клапани, конструкцията на буталата, тяхното охлаждане чрез впръскване и буталните болтове са съобразени изцяло с повишената мощност на двигателя. Системата за впръскване на гориво Common Rail постига налягане до 2 000 бара и е в състояние да извърши до осем на брой частични впръсквания на работен такт. Двигателят 3.0 TDI Biturbo се отличава с превъзходен звук, който се оптимизира допълнително чрез специален саунд-модул в изпускателната система – своеобразен високоговорител, разположен в отделен апендикс на системата.

Audi SQ5 TDI се справя със спринта от 0 до 100 км/ч в рамките на 5,1 секунди, а максималната скорост достига 250 км/ч. В същото време средният разход на гориво на новия модел се ограничава до 6,8 литра на 100 километра – изключителна стойност, за постигането на която принос имат също модерният термомениджмънт на двигателя, автоматичната старт-стоп система и адаптивното управление на маслената помпа. За пренасянето на мощната тяга на шестцилиндровия дизелов агрегат на пътя се грижат осемстепенната автоматична предавателна кутия tiptronic с изключително меха и плавна смяна на предавките и системата за постоянно двойно предаване quattro със селективно разпределение на въртящия момент към всяко от колелата.

За управлението на Audi SQ5 TDI се грижи кормилна уредба с електромеханичен сервоусилвател, гарантиращ висока прецизност и ефективност. Спортното окачване на модела е съпроводено с намален с 30 милиметра клиренс, а серийните 20-цолови алуминиеви колела с пет спици с паралелно оформление са комбинирани с гуми с размер 255/45. По желание могат да се поръчат и колела с диаметър 21 цола. Лакираните в черно спирачни апарати отпред са украсени с S-емблеми. Допълнително предлаганата система за управление на режимите на движение Аudi drive select може да бъде придружена по желание от динамичната кормилна уредба с нейното безстепенно променливо управление на предавателното число.

В дизайна на новия модел правят впечатление емблематичната предна решетка в платиненосиво и галванизирани с алуминий двойни ламели, спойлерът на задния ръб на покрива и модифицираните брони. Акценти в областта на прозорците са пакетът гланц и покритието в стил алуминий на корпусите на страничните огледала. Audi предлагат при новия топмодел на Q5 с лаково покритие на каросерията с кристален ефект в син Estoril и черен Panther тон. В конструкцията на каросерията са включени голям дял свръхвисокоякостни стомани, които спомагат за повишаване на устойчивостта и безопасността при едновременно намаляване на теглото.

Вътрешното пространство е издържано в типичния за S-моделите спортно-елегантен стил в черни тонове. Циферблатите на контролните прибори на арматурното табло са в сиво и включват триизмерно изпълнена S-емблема и бели стрелки.

Багажното пространство на модела предлага полезен обем до 1 560 литра, с което SQ5 TDI е идеален избор за клиенти с динамичен характер и активен стил на живот. Възможността за теглене на прикачен товар с тегло до 2,4 тона от друга страна го прави извънредно мощен помощник при теглене на лодки и ремаркета за коне, мотоциклети, джетове и ATV.