Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новият формат на квалификацията трябва да получи шанс

Новият формат на квалификацията трябва да получи шанс

44
0

Новият формат на квалификацията във Формула 1 на елиминационен принцип трябва да бъде пуснат в действие и да се види как функционира. И едва тогава да се дават оценки за това дали е лош или добър. Това смята заместник-шефът на екипа на Уилямс – Клер Уилямс.

Почти всички пилоти в решетката, сред които Себастиан Фетел и Люис Хамилтън, се обявиха срещу новата квалификация, която ще бъде въведена още от първия кръг в Австралия, след като бе одобрена от Световния съвет на ФИА. Освен това те изразиха недоволството си от факта, че решенията за промените се вземат, без те да бъдат питани.

Според Клер обаче трябва да се изчака и да се види как ще се случват нещата и тогава да се дават генерални оценки на квалификацията: „Твърде рано е да съдим, заяви Уилямс. – Бих искала да видим как ще се получат нещата в Мелбърн и тогава да коментираме. Ако не проработи, тогава добре. Поне опитахме. Всичко, което се опитваме да направим, е спортът да стане по-интересен, което всички искат.”

Запитана дали се притеснява от това, че повечето пилоти на харесват новия формат, Уилямс каза: „Да, защото те са големите играчи. Искаш да имаш нов регламент и се надяваш хората да гледат позитивно на него. Но виждаме, че във Ф1 те веднага се фокусират върху негативното вместо да изчакат за минутка и да видят как ще се получат нещата.”

Виж коментар на Иван Тенчев за новия формат на квалификацията: