Начало Други Новият хиперавтомобил на Пежо ще дебютира на Монца

Новият хиперавтомобил на Пежо ще дебютира на Монца

424
0
Пежо 9Х8 2022
снимка, Пежо

Новият хиперавтомобил на Пежо 9Х8 ще направи своя дебют в световния шампионат за издръжливост през юли. Тогава ще бъде състезанието 6 часа на Монца. Френският тим също така посочи заместника на Кевин Магнусен, който се завърна във Формула 1. Това е Джеймс Роситър. Британецът е бил част от отбора на Колин Колес.

Роситър, който първоначално бе подписал договор като тест пилот. Той не повишен след изненадващото напускане на Кевин Магнусен. Датчанинът реши да се завърне в тима на Хаас в F1.

Победителят в състезания oт Super GT дебютира в WEC с автомобил Лотус LMP2 през 2012 г. После преминава във висшия клас с ByKolles, като между 2016 и 2019 г. се появява спорадично с екипажа в клас LMP1.

Към Роситър ще се присъединят останалите петима договорни пилоти на отбора. Те са Жан-Ерик Верн, Пол ди Реста, Лоик Дювал, Густаво Менезес и Микел Йенсен. Все още не е разкрит точния състав на двата хиперавтомобила на Пежо.

Засега обаче Роситър ще участва само на Монца. По този начин не е ясно кой ще заеме мястото му в отбора в следващите два кръга от сезона в Япония и Бахрейн.

Съобщението беше направено на премиерата в Портимао, където Пежо показа и готовата за състезание версия на хиперавтомобила 9X8 Le Mans в окончателната му сиво-черна окраска със зелени акценти.

Цветовата схема е еволюция на дизайна, който беше видян на няколко публични представяния и тестови изпитания. В края на миналата година бе показана по-ранна версия на хиперавтомобила.

Както се очакваше, Пежо реши да не добавя конвенционално задно крило в окончателната версия на 9X8.. Вместо това голяма част от притискащата сила се генерира от долната част на автомобила. Това е област, в която отборите имат значително по-голяма свобода, отколкото в предишното поколение правила за LMP1.

Пежо също така потвърди, че ще се присъедини към шампионата от четвъртия кръг на сезона в Италия на 10 юли. Преди това няколко месеца французите заявиха, че ще започнат кампанията си след 24-те часа на Льо Ман.

Това означава, че Пежо ще участва само във втората половина на шестте кръга от тазгодишния шампионат. Френският производител о ще вземе участие в състезанията във Фуджи и Сахир след дебюта си в 6-те часа на Монца.