Начало Автомобили Новият Nissan Qashqai – преоткриване на оригиналния кросоувър

Новият Nissan Qashqai – преоткриване на оригиналния кросоувър

104
0

Nissan Qashqai се утвърди като лидер в кросоувър сегмента с повече от 2 милиона произведени автомобила от 2007 г. насам. Той привлича както водачите от C-сегмента, търсещи допълнителен стил, технология и вълнение, така и купувачите на по-малки по размер автомобили, търсещи по-голяма ефективност. Изцяло новият Qashqai е готов да подсили водещата позиция на Nissan в сегмента на кросоувърите, когато влезе в продажба на избрани световни пазари от януари 2014.

Премиум технологии, второ поколение кросоувър дизайн и подобрена динамика са комбинирани, за да оформят гръбнака на новия Nissan Qashqai. Той е 49 мм по-дълъг от настоящия модел и незначително по-нисък и по-широк, което му придава елегантно, балансирано излъчване, като се запазва кросоувъра стилът, компактните размери и повдигнатата шофьорска позиция. Отличителни белези в предния капак дават премиум излъчване, запазвайки силната визуална ДНК на Qashqai.

Както при всеки нов Nissan, Qashqai е оборудван с много иновативни технологии. Той предлага на шофьорите цялостен пакет от технологични функции, подобряващи всеки аспект на шофирането. Safety Shield технологиите на Nissan сега включват Autonomous Emergency Braking, Driver Attention Support и Traffic Sign Recognition заедно с няколко други жизненоважни асистиращи водача системи, докато IntelligentParkAssist премахва стреса от маневрирането в града. Новият Qashqai е предназначен да направи премиум технологиите по-достъпни от всякога.

Иновацията продължава с новата двигателна гама на Qashqai, която е по-ефективна от всякога. Всеки двигател използва турбокомпресор, за да се намалят работният обем, вредните емисии и разходът на гориво, като едновременно с това запазва отлична динамика с водещи в класа отработени емисии от само 99 г/км. Ефективността се подобрява още повече от обширната програма за намаляване на теглото, довела до премахване на 40 кг при някои модели, въпреки добавянето на много ново оборудване.

На версиите с предно задвижване ще се падне основна част от продажбите на повечето пазари, но ще се предлагат и модели ALL-MODE 4×4-i със задвижване на четирите колела.Също така ще се отговори и на възможността за избор между 6-степенна механична или напълно новата Xtronic трансмисия.

Вътре в автомобила качеството на материалите и дизайна е драстично увеличено. Универсалността също остава основен кросоувър атрибут. Новият Qashqai ще бъде първият модел в продажба, базиран на новата CMF (Common Module Family) платформа на Renault-Nissan Alliance, предлагаща на потребителя изключителна инженерна ефективност.

Проектиран и конструиран в Европа и за Европа, новият Qashqai е създаден от експертите на Nissan в Nissan Design Europe (в Лондон, Великобритания) и Nissan Technical Centre Europe (Кранфийлд, Великобритания и Барселона, Испания) и ще се произвежда в Съндерланд (Великобритания). Съществен принос са дали и дизайнерите и инженерите на Nissan в Ацуги (Япония).

Двигателната гама при лансирането на модела се състои от четири агрегата: два бензинови и два дизелови с възможност за избор между две или четири задвижващи колела. Клиентите могат да избират между механична или напълно новата Xtronic автоматична трансмисии.

Агрегатите са 1,2 DIG-T, 115 к.с. (85kW), 1,6 DIG-T, 150 к.с. (110kW), 1,5 dCi, 110 к.с. (81kW) и 1,6 dCi, 130 к.с. (96kW). Новата трансмисия Xtronic пък е разработена специално за второто поколение Qashqai и се предлага с двигател 1,6 dCi. Тя се основава на принципа на безстепенната трансмисия с постоянно променливи предавателни числа, но е проектирана да доставя по-плавно и по-естествено усещане при шофиране.