Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ново начало за Петер Заубер

Ново начало за Петер Заубер

40
0

На 66 години Петер Заубер започва отначало пътя си във Формула 1 като собственик на отбор. Тихият швейцарец едва ли е очаквал отново да се озове в тази роля, след като продаде отбора си на BMW, но се оказа единствената надежда за оцеляване на тима миналата година. Така след 4 години в ролята на съветник той отново се нагърби с бремето на ежедневните задачи в тима, след като наистина го спаси и върна в световния шампионат.

Исках да запазя хората и технологичното ниво, експертизата – обяснява накратко целите си Заубер.

Успява да го направи с управляващия директор – 38-годишната австрийка Мониша Калтенборн. Заедно с екипа от BMW двамата изграждат спасителния план, измъкнал отбора от несигурността. Така, въпреки че баварците не подписаха споразумението Конкорд миналото лято, тимът се промъкна в шампионата. Не на последно място за това помогна и оттеглянето на Тойота – отсъствието на японците остави свободно място, а Конкорд-ът (договорът по принцип управлява взаимоотношенията между участниците в Гран при, собствениците на търговските права и управляващата спорта организация ФИА) постановяваше максимален брой на екипите 13. BMW Заубер стана 13-я отбор с изричното разрешение на ФИА и се готви усилено за първия старт в Бахрейн.

В позицията на Петер Заубер пък все пак има и промени спрямо ролята му отпреди ерата на BMW. Той продължава да е шеф на борда на директорите и на тима, но не се занимава с работата в Хинвил – за това вече се грижи Калтенборн. Швейцарецът ще продължава да се информира за всички последни разработки и развитието на проектите, но не и да управлява дейността във фабриката нонстоп. Разделението на задълженията позволява на швейцареца, който и не е вече толкова млад, да се съсредоточава максимално върху работата си и да има достатъчно време за почивка. Заубер все още обича в малкото си свободно време да кара ски или мотор.

В спорта притежава репутация на сериозен и отговорен човек, макар рядко да се озовава в центъра на вниманието. Около него и отбора, носещ името му, не избухват скандали, няма разправии, работи се ефективно, внимателно и съсредоточено – без излишно суетене и перчене. Женен вече повече от четири десетилетия, Заубер кръщава всичките си състезателни коли с инициала С – от Christiane (Кристиане), съпругата му. Последният болид не е изключение.

В родината си Петер Заубер също е много уважаван предприемач. През 2006 г. е избран за Швейцарец на годината (за предходните 12 месеца) от телевизионните зрители там като признание за работата и успехите му в спорта и бизнеса. Куражът да опита силите си сам в толкова конкурентна среда като F1, сега му помага да се върне пак в Гран при начело на независим отбор във време, когато намирането на спонсори е може би по-трудно от всякога. За Заубер обаче хората са по-важни, затова днес получава толкова много искрени пожелания за успех.