Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ново радикално предложение на ФИА

Ново радикално предложение на ФИА

35
0

Радикални предложения за промени в автомобилите от Формула 1 направи ФИА. Целта на световната автомобилна организация е да се увеличат изпреварванията по време на стартовете от Гран при.

В специален прес рилийс ФИА обяснява, че аеродинамичните изследвания по принцип се правят в условия, при които върху болида оказва въздействие поток от така наречения чист въздух. Това означава, че при изпитанията не се взима предвид ефектът върху потоците при движещи се един зад друг автомобили. Струята е нарушена за този, който е отзад, което намалява аероприлепянето в предната част и прави изпреварванията трудни, а понякога и невъзможни.

Поради тази причина ФИА съвместно с техническия си партньор AMD са създали концепция за ново задно крило, наречено CDG wing (Centreline Downwash Generating Wing). Тя бе представена на заседанието на комисията за Формула 1 към ФИА, която заседава в Лондон днес. Най-опростено казано идеята е да се направят две отделни, по-малки крила отзад вместно едно. Според експертите на ФИА и AMD това ще доведе до по-добро разпределение на потоците, като съответно ще подобри представянето и ще позволи повече изпреварвания.