Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новото Ферари F2008 излиза утре на писта

Новото Ферари F2008 излиза утре на писта

61
0

В доста скромна обстановка и с доста скромна церемония Ферари показа в Маранело преди броени минути своят нов болид F2008, който трябва да защити двете титли през настоящата година.
Така Ферари стана първият отбор показал новата си кола за сезон ’08. Така от Скудерията изпревариха само с един ден съперниците си от последната година от екипа на Макларън.
Колата напомня в някои аспекти на шампионската кола F2007, тъй като е еволюция на миналогодишния болид. Все пак в някои области автомобилът се различава съществено от предшественика си.
Така по отношение на предното крило в Маранело са запазили концепцията с горен покриващ елемент, който обаче се захваща към носа по начина използван от Уилямс през миналия сезон, а не по този разработен от “червените”. Като цяло обаче аеродинамиката прилича много на тази на F2007, но с “доизгладени” аеродинамични елементи и крилца.
Намалена е базата на колата, която създаде известни затруднения на екипа в определени състезания през миналата година. Обърнато и специално внимание на разпределението на тежестите, като корубата на скоростната кутия вече е от карбон и е монтирана надлъжно.
Колата ще направи първото си излизане на пистата утре на домашното трасе Фиорано, намиращо се плътно до фабриката в Маранело. Честта да направи първите километри с F2008, като ще се обърне най-сериозно внимание на функционалните тестове и доразвитието на отделни елементи. Целтта ще е преди всичко колата да е сигурна и едва в последствие ще се търсят сериозни постижения.
Президента Лука ди Монтедземоло и генералния директор Жан Тод не бяха на представянето за да останат в светлината на прожекторите новия спортен директор Стефано Доменикали, техническия шеф Алдо Коста, тиммениджъра Марио Алмондо и шефа на отдела за двигателите Жил Симон. На представянето присъства също така и “съветника” Михаел Шумахер, който преди броени дни навърши 39 години.

Коментари