Начало Автомобилни новини NSX – възраждането на една легенда (галерия и видео)

NSX – възраждането на една легенда (галерия и видео)

59
0

25 години след дебюта на оригиналния суперавтомобил NSX Acura показа производствената версия на дългоочаквания му наследник – следващото поколение Acura NSX. Колата превзе подиума в Детройт, където започна Северноамериканското автомобилно изложение.

Подразделението на Honda за луксозни модели ще приема поръчки за новото поколение NSX от лятото. Очаква се първите доставки да са по-късно през годината.

NSX е създаден, за да носи „ново спортно изживяване” в сегмента на суперавтомобилите. Той предизвиква конвенционалните разбирания, точно както и предшественикът му преди четвърт век. Една от основните му характеристики е напълно новото задвижване – туинтурбо DOHC V6 двигател под 75 градуса с 9-скоростна трансмисия с двоен съединител (DCT) и три електрически мотора – те формират Sport Hybrid System. При цялата разработка на колата обаче в центъра на вниманието е бил водачът. Тя е изградена по концепция, наречена „human-centered supercar” и резултатът от комбинацията от всички компоненти трябва да е интуитивен, незабавен отговор на действията на човека зад волана.

– Искахме да създадем напълно нов NSX, който обаче да е верен на първия модел с това име – суперавтомобил, с който изживяването от управлението е нещо напълно ново. Кола, в която всяка част уважава най-умния елемент: шофьора. Душата на един автомобил е емоционалната му връзка с човека – заяви старши вицепрезидентът и генерален мениджър на Acura Майк Акавити.

Ръководителят на екипа за екстериорния дизайн на NSX Мишел Кристенсен обясни, че новият модел е продукт на концепция, наречена „Interwoven Dynamic Design”. Тя представлява идеално сливане на екзотични спортни форми и функции.

Автомобилът е с класически нисък силует, широки пропорции, агресивна предна част. За да бъде интегрирана задвижващата система производственият вариант е удължен с над 7,6 см и е по-широк с 2,5 см в сравнение с показания през 2012 г. NSX Concept.

Всеки елемент от външния дизайн е внимателно премислен и скулптиран с оглед поведението на въздушните потоци, обтичащи колата. Общият резултат е подобрена стабилност чрез по-голямо аеродинамично притискане и положителен ефект върху охладителните системи. NSX премина интензивни тестове в аеротунела в Реймънд (Охайо), вследствие на които бяха направени доста промени и оптимизации.

– В съответствие с концепцията „human-centered supercar” NSX бе създаден с безкомпромисен фокус върху водача – заяви и водещият екипа за интериорен дизайн Джонатан Норман. – Направихме, както и при оригиналния NSX, „Human Support Cockpit”, който дава изключителен контрол на шофьора и видимост, като освен това е допълнително подобрен, за да се справи с екстремните очаквания за представянето на един съвременен суперавтомобил.

Интериорът на NSX е опростен, с интуитивни контролни функции и водеща в класа ергономия – най-вече на седалката. Друга забележителна характеристика е TFT дисплей, отговарящ на промените в т.нар. Integrated Dynamics System.

Задвижващата система е конструирана така, че да дава увереност на шофьора в автомобила. Работата й отговаря перфектно на действията на водача. Инженерите са внедрили и усъвършенствали технологиите си за хибридно електрическа задвижване в комбинация с последните достижения при агрегатите, включително Super-Handling All-Wheel Drive (SH-AWD).

NSX ще се произвежда в Performance Manufacturing Center (PMC) в Мерисвил (Охайо).