Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нюи: Малко отбори ще печелят през този сезон

Нюи: Малко отбори ще печелят през този сезон

44
0

Техническият директор в Ред Бул, Ейдриън Нюи, смята, че през 2009 година само един или два отбора имат шанса да печелят състезания в следствие на новия правилник.

Въпреки че имаше мащабна промяна в правилата за аеродинамиката с цел да се увеличат изпреварванията, Нюи е убеден, че едно от най-големите последствие от новостите ще бъде, че разликите между отборите в началото ще бъдат много по-големи.

По повод на това дали модификациите в регламента ще подпомогнат изпреварвания Нюи каза: „Малко повече, но не чак толкова съществено, тъй като хората забравят факта, че пистите са най-важният фактор за генериране на повече изпреварвания.”

„Миналата година отборите бяха доста равностойни – като пет различни производители на шасита успяха да спечелят победи. Толкова мащабна промяна обаче вероятно ще има противоположния ефект, като само един или два отбора ще са уцелили правилната формула.”

Нюи признава, че покрай новите правила неговият RB5 e започнат буквално от белия лист – като причина за това са не само промените в аеродинамиката, но също така и в разпределението на масата.

„Това е най-голямата промяна в правилника, откакто тази форма на автомобили с плоски дъна бе представена през 1983 година – наистина мащабна промяна” – обяснява инженерът. „Взехме белия лист, размишлявахме върху правилата и различните им интерпретации. Като изключим компонентите от трансмисията на RB4, малко неща са заимствани от този болид.”