Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нюи не се притеснява, че закъснява малко с конструкцията на RB9

Нюи не се притеснява, че закъснява малко с конструкцията на RB9

29
0
Ейдриан Нюи

Техническият шеф на Ред Бул Ейдриан Нюи не се притеснява от факта, че малко закъснява с конструкцията на болида на шампионите за следващия сезон във Формула 1.

Той призна, че представянето на RB9 вероятно ще е по-късно от първоначално планираното, както и че екипът може да пропусне първия предсезонен тест (в началото на февруари на пистата Херес).

Ще сме готови по-късно, отколкото ни се искаше – е цитиран Нюи в испанския Ел Мундо Депортиво. – Трябваше да развиваме RB8 до последния възможен момент (през сезон 2012 г.), за да запазим и двете си титли. Но няма никакъв сериозен проблем, защото RB9 е еволюция на тазгодишния болид – обясни още той.

Информацията за закъснението в работата по колата за догодина се появи преди няколко дни, след като шефът на тима Кристиан Хорнер я сподели пред Сервус TV.

Говорим за еволюция, тъй като правилата са сравнително стабилни. Най-опасното нещо в F1 е да подцениш съперниците си – Ферари, Макларън, Мерцедес-Бенц, Лотус са невероятно силни отбори, както и много мотивирани. Постигнахме някои наистина невероятни неща през последните три години и сме решени да си запазим трофеите, за които работихме толкова упорито. Не можем да приемаме нищо за даденост – допълни Хорнер.

Нюи призна от своя страна също така, че битката през изминалия сезон е била най-трудната в кариерата му.

През 2010 г. имахме много бърз автомобил, но проблеми с издръжливостта доведоха борбата за титлата до последния старт. Миналата година можехме да си поемем малко повече въздух, тъй като имахме и скорост, и издръжливост. Този път беше различно. Болидът вървеше както трябва на моменти – Себастиан Фетел спечели в Бахрейн, Марк Уебър – в Монако, но не бяхме достатъчно постоянни. За мен като инженер това бе особено изнервящо, тъй като не разбирахме изцяло автомобила и какво се случваше с него. Направихме крачка напред във Валенсия и след това още една в Сингапур – това ни върна в шампионската битка – каза още Нюи.