Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нюи недоволен от развитието на F1, иска по-малки, по-леки и енергийно ефективни...

Нюи недоволен от развитието на F1, иска по-малки, по-леки и енергийно ефективни коли

2361
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ейдриан Нюи не харесва посоката, в която се развиват Формула 1 и автомобилната индустрия като цяло. Легендарният конструктор не веднъж е изразявал неодобрението си и го направи отново – този път пред Моторспорт Магазин.

„Опазването на околната среда и устойчивите бизнес модели са важни теми и трябва да им се обръща внимание. Формула 1 може и трябва да играе роля в това. Съществува обаче една постоянна дискусия какъв е източникът на енергия – електричество, биогориво, синтетично гориво, водород. Има огромно количество дезинформация по въпроса, особено по отношение на електричеството“, коментира Нюи.

„Хората започват да осъзнават, че вредното влияние (т.нар. carbon footprint – въглероден отпечатък, б.р.) от производството на едно превозно средство с електрическа задвижваща система е много по-голямо от това на бензинов автомобил. Предположението, че добито от слънчева енергия или ветрови източници електричество е без вредни емисии просто не е вярно. Инсталациите за използване на вятъра изискват огромно количество бетон и това е една от основните причини за замърсяване с въглероден диоксид. Тези структури освен това съдържат много алуминий и мед, които също са замърсители в производствената фаза. Тоест вредните емисии далеч не са нулеви“, продължи Нюи, който на 26 декември ще навърши 64 години.

„Нелогично е производителите да бъдат приветствани за по-големи и тежки коли, само защото изпускателната система не е толкова замърсяваща. Тази политика е на правителствата, върху които автомобилните производители влияят. В автомобилния спорт се случва нещо подобно.

„Задвижващите системи във Формула 1 наистина са невероятно ефективни. Никой обаче изглежда не говори за количеството енергия, необходимо за това колите да продължават да се движат. А някои промени в Гран при са резултат от лобиране. Според мен са ни необходими по-малки, по-леки и по-енергийно ефективни коли“, категоричен бе Нюи

„Нашите автомобили (в F1) стават все по-големи, по-тежки и не са особено аеродинамично ефективни, защото има сериозно челно съпротивление. За съжаление с новите правила Формула 1 върви в неправилна посока. Ясно е, че за Гран при и автомобилната индустрия като цяло посоката за развитие на големи и тежки автомобили с единствено съсредоточаване върху това дали вървят на батерии или бензин е погрешна. Най-големият проблем е количеството енергия, необходимо да се задвижи проклетото нещо, независимо откъде идва тя. Техническите правила във Формула 1 изобщо не се занимават с този проблем, защото големите производители не искат. Или поне аз така мисля“, каза още Нюи.