Начало WRC News Нювил начело в рали Монте Карло, Ожие му диша във врата

Нювил начело в рали Монте Карло, Ожие му диша във врата

422
0
Тиери Нювил, Хюндай
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил излезе начело след края на предпоследния ден на рали Монте Карло. Пилотът на Хюндай записа едно много силно представяне и не допусна сериозни грешки. Втори на 3.3 сек. от Нювил е Себастиен Ожие с Тойота. Французинът диша във врата на своя съперник и се надява да запише още един успех в легендарната надпревара. Трети на повече от 30 сек. зад Нювил е бившият лидер Елфин Еванс също с Тойота.

Рали Монте Карло е кръг №1 за сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда при смесени условия, като основно участниците карат по асфалт и лед. През днешния ден отново бяха изминати общо 6 специални етапа по тесните планински пътища.

Нювил започна деня на трета позиция. Белгиецът изоставаше от лидерите Елфин Еванс и Себастиен Ожие. Въпреки това той бе решен да се бори за успеха до край

Днешният ден несъмнено беше принадлежеше на Нювиl. След като снощи остана трети, той измъкна второто място от Ожие на първия леден скоростен тест за деня. Малко преди обяд той зае първото място след проблеми за Еванс.

Ожие пое контрола върху ситуацията през следобеда. Французинът като спечели втора етапна победа един от етапите. Нювил обаче отвърна на удара, след като изпревари Ожие в последните километри и натрупа кратка преднина от 3.3 сек.

Рали Монте Карло отбелязва дебюта на изцяло новата структура на точките в WRC. Следователно късната атака на Нювил ще му донесе 18 точки, при условие че завърши успешно неделните етапи. Ожие ще получи 15, а Еванс, който завърши деня трети, ще получи 13.

„Беше съвършено“, каза Нювил. „Всичко мина добре и наистина се наслаждавах на автомобила – беше невероятен.“

„Беше важно да вземем точките тази вечер, но също така трябваше да запазим автомобила. Имах добро усещане, така че отидох да го направя. Изглежда, че това се отплати“, допълни пилотът на Хюндай.

Днес Ожие записа етапна победа №700 в кариерата си. С това постижение той изпревари финландската легенда Юха Канккунен (699 етапни победи). Пилотът на Тойота зае четвърто място във вечната класация на WRC за етапни победители.

„По принцип се опитвам от началото на ралито“, призна деветкратният победител в рали Монте Карло. „Този [последният етап] не беше по-различен, но Тиери също направи добър етап. Изглежда, че утре трябва да се постараем повече.“

Неделята дава възможност на най-добре представилите се през да съберат до седем точки в допълнение към петте бонус точки, които ще бъдат спечелени в пауърстейджа

Еванс завърши единият от етапите без хибридна мощност на своята Тойота. Този проблем бе отстранен след това. Еванс обаче не можа да намери отговор на темпото на Нювил и Ожие.

„Не знам какво се случва“, призна уелсецът, след като в SS12 изостана с 16.9 сек. „Не се чувствах добре, но това е хронично.“

Четвърти и пети са От Танак (Хюндай) и Адриен Фурмо (М-Спорт Форд). Двамата изостават с повече от мина и половина спрямо Нювил. Шестото място е заето от Андреас Микелсен с Хюндай. Норвежецът излезе от пътя в един от днешните етапи.

Топ 10 след края на съботния ден рали Монте Карло допълват Такамото Кацута (Тойота) и пилотите от WRC2 Пепе Лопес (Шкода), Николай Грязин и Йоан Росел (Ситроен).