Начало WRC News Еванс запазва първото място на рали Монте Карло, Ожие веднага зад него

Еванс запазва първото място на рали Монте Карло, Ожие веднага зад него

465
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс, снимка Тойота

Елфин Еванс заема първото място след края на петъчния ден на рали Монте Карло 2024. Пилотът на Тойота обаче е притискан от съотборника му Себастиен Ожие. Французинът изостава с 4.5 сек. спрямо Еванс и ще продължи да му диша във врата. Трети на 16.1 сек. от времето на Еванс е Тиери Нювил с Хюндай.

Рали Монте Карло е кръг №1 за сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда при смесени условия, като основно участниците карат по асфалт и лед. Днес бяха изминати общо 6 специални етапа по тесните и донякъде заледени пътища.

Еванс започна деня с аванс от 15.1 сек. на върха. Пилотът на Тойота спечели снощните два етапа на рали Монте Карло 2024. Така той даде сериозна заявка за първото място в надпреварата.

Днес обаче Еванс не бе толкова убедителен, колкото в четвъртък вечер. Британецът бе изпреварван няколко пъти от Ожие. Французинът направи зашеметяващо каране и намали изоставането си на само 4.5 сек. в края на деня

Ожие спечели две от трите сутрешни скоростни етапи и се изкачи от трето на второ място. В същото време Тиери Ньовил имаше леко завъртане в етап 4. До средата на деня Ожие се доближи на 10.7 сек. от Еванс. По-голямата част от времето бе спечелено на заледения специален етап от Ла Брьол до Селонет.

Двамата пилоти бяха плътно един до друг изравнена през по-голямата част от следобедните минавания. Ожие обаче отново блесна в последния нощен етап oт Селонет до Ла Брьол. Там той навакса още 4.1 сек. от изоставането си спрямо Еванс.

„Началото на ралито беше трудно, но ние го очаквахме с нашата стартова позиция“, каза Ожие. „Сега се радвам, че успяхме да сме много близо – утре ще бъде забавно.“

Еванс в същото време призна, че условията са били трудни за разчитане.

„Никога не става по-лесно, това рали“, обясни той. „[Последният етап беше] много труден в тъмното. Имах много информация, но честно казано, не виждах много от нея – просто трябваше да й се доверя. Много е трудно да разчетеш условията на пътя. Щастлив съм, че се справих с днешния ден без проблеми.“

Нювил остана много силно ангажиран с борбата за челните места. Белгиецът изостава от Ожие на 11.6 сек. Нювил спечели три от шестте специални етапа за деня и се радваше на безпроблемно каране, като се изключи сутрешното му завъртане.

Четвърти в момента се движи другият пилот на Хюндай От Танак. Естонецът се завъртя сутрина заради преминаване през заледен участък. Пети и шести са Адриен Фурмо (М-Спорт Форд) и Андреас Микелсен с Хюндай. В топ 10 след края на втория ден на рали Монте Карло влизат още Грегоар Мюнстер (М-Спорт Форд) и пилотите от WRC2 Николай Грязин (Ситроен), Пепе Лопес (Шкода) и Йоан Росел също със Ситроен.