Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Опитах да спра в последния възможен момент, обясни Алонсо

Опитах да спра в последния възможен момент, обясни Алонсо

49
0
алонсо,катастрофа

Фернандо Алонсо заяви, че е извадил истински късмет при тежката катастрофа, която претърпя по време на Гран при на Австралия. Испанецът тръгна да изпреварва Естебан Гутиерес, закачи задна лява гума на Хаас-а и излетя във въздуха, преобърна се и се блъсна в предпазната стена от гуми на трети завой на Албърт парк.

Алонсо слезе замаян, но невредим от колата си. Мексиканецът също не пострада. И двамата бяха прегледани в медицинския център на пистата и лекарите съобщиха, че са добре.

„Състезавахме се, борихме се и пробвах да се доближа максимално до него. В последния момент опитах да мръдна. Не знам дали беше прекалено късно, но чаках възможно най-късния миг. В такава ситуация виждаш само задното крило, не можеш да наблюдаваш цялата писта. За него е същото – опитваш да се защитиш, като същевременно не знаеш какво точно прави другия пилот. И двамата сме добре, щастливи сме, че можем да говорим с вас сега. Това е най-важното”, обясни Фернандо.

Той призна, че инцидентът наистина бе много плашещ: „Тук съм благодарение на мерките за сигурност на ФИА. Жив съм заради тях. За съжаление шампионатът ни не стартира добре. Задвижващата система и колата вероятно не могат да бъдат спасени.”

Фернандо обясни как са протекли за него събитията в кокпита: „Виждаш небето, после земята, после пак небето, не знаеш къде точно се намираш, продължаваш да се движиш, а искаш вече да спреш. След това видях пространство, откъдето можех да се измъкна от колата. Помислих си, че майка ми ще гледа по телевизията, затова се постарах да изляза доста бързо. Но определено беше сериозен удар.”

Алонсо и Гутиерес бяха извикани при стюардите след края на състезанието. След изслушване на обясненията им не бяха предприети други действия.