Начало Други От утре започва Акция „Зима“

От утре започва Акция „Зима“

49
0

От утре, 1 ноември започва традиционната Акция „Зима“ на Съюза на българските автомобилисти и Пътна полиция. С акцията се цели да се установи доколко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия. На пресконференция днес стана ясно, че ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите др.

Председателят на СБА инж. Емил Панчев каза, че в първите 10 дни от кампанията – от 1 до 10 ноември, всички автомобилисти ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимния период във всеки пункт на СБА в страната, както и в сервизите на Мото-Пфое. По системата „Отворени врати“ в рамките на обявеното работно време ще се предоставят безплатна проверка на фаровете и състоянието на гумите на автомобила. Шофьорите ще получат и консултации за чистачки, зимни течности и др.

Освен това инж. Панчев повтори 10-те „Златни правила за безопасност на ФИА“, ще се раздават и листовки с 10 съвета за безопасно движение през зимата. Това значи, че е важно водачите да сменят гумите със зимни или с дълбочина на протектора най-малко 4 мм, да се смени антифриза, да се провери изправността на чистачките и да се сложи незамръзваща течност за почистване на стъклата, да се провери състоянието на аварийния комплект – триъгълник, аптечка пожарогасител и светлоотразителна жилетка, да се провери изправността на спирачната система и др. 

Комисар Росен Рапчев, началник на сектор „Пътен контрол” към ГД „Национална полиция“ каза, че при констатирани нарушения контролните органи ще налагат санкции. Той каза, че за първите 9 месеца на 2018 г. са станали 5058 тежки ПТП, с 43 по-малко от същия период за миналата година, има 458 загинали – с 22 по-малко и 6465 ранени – с 10 по-малко. Тревожното е, че са загинали 27 деца, а са пострадали тежко 905 деца. За периода на миналогодишната Акция „Зима“ – от 1 ноември до 31 март са загинали 247 души, с 19 повече от предишния период.

Тази година проверките ще бъдат разделени на три етапа, изясни комисар Рапчев. От утре ще започне проверката на пътни превозни средства, като основно ще се контролират велосипедите и с ППС с животинска тяга. Вторият етап е от 11 до 20 ноември, в който ще бъдат обхванати пешеходците като най-рисковата група, а също селскостопански и други транспортни средства, за това дали те са изрядни и спазват Закона за движение по пътищата. Третият етап е от 21 до 30 ноември и включва безопасността и техническата изправност на моторните превозни средства – мотоциклети, автомобили, камиони и автобуси. Проверките ще се фокусират върху шофьорите на автомобили.