Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От отборите зависи да оправят проблемите в F1, заяви Бриаторе

От отборите зависи да оправят проблемите в F1, заяви Бриаторе

52
0
Флавио Бриаторе
Флавио Бриаторе; снимка: АТР

От отборите зависи да оправят проблемите в F1, заяви Флавио Бриаторе.

Бившият шеф на екипа на Рено във Формула 1 се появи в падока на пистата Монца, където този уикенд ще се проведе Гран при на Италия. Наскоро бе съобщено, че той е поканен от Бърни Екълстоун да участва в комисия, която да обсъжда как може да се подобри шоуто в спорта. Създаването на подобна организация обаче не се осъществи. Управляващият търговските права на F1 пък отрече, че Бриаторе изобщо щял да е част от нещо подобно.

Сега самият Флавио обяви, че не е работа на някого отвън да оправя ситуацията в Гран при.

– Отборите трябва да оправят проблемите. Шефовете им са достатъчно големи, за да ги разрешат. Няма нужда някой отвън да им предлага разни неща. Вярвам, че от екипите зависи да седнат заедно и да подобрят ситуацията. Това е нова Формула 1. Може да е по-добра, но много хора не я разбират. Просто е. Като се каже F1, се разбира състезанието, събитието. За какво говорим сега? За технологии. Хората не се интересуват от това. Вълнува ги да гледат битки между пилотите. Искат да гледат как един състезател прави 60 обиколки в квалификационно темпо. Това интересува хората – обясни италианецът, цитиран от Аутоспорт.

Все пак на въпрос какво би променил той самият, Бриаторе каза „много неща”. Според него „положението с разходите е пълна лудост”:

– При настоящите харчове нито един частен екип не може да влезе в F1. Невъзможно е. Говорим за бюджети от по 250-300 милиона евро. Това е пълна лудост. И след като похарчих 300 милиона евро, в неделя трябва да пестиш гориво и да пазиш гумите. Скоро сигурно ще пестят от състезателните екипи…

Според Бриаторе едно нещо е наред в настоящия шампионат – това, че Мерцедес оставя пилотите си Нико Розберг и Люис Хамилтън да се борят. Подобно поведение е добро за спорта, за телевизионните зрители и публиката като цяло. Флавио допълни още, че няма нищо лошо в това двама състезатели да спорят.