Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Макларън отричат Булие да е искал отнемането на акредитация на журналист

От Макларън отричат Булие да е искал отнемането на акредитация на журналист

82
0
Бианка Гарлоф,Бърни Екълстоун,Ралф Бах

Поредната разправия между пилотите на Мерцедес по време на Гран при на Унгария не бе единственият скандал през уикенда на трасето до Будапеща.

Не по-малко разгорещени дискусии предизвика историята, според която рейсинг директорът на Макларън Ерик Булие е поискал от ФИА да отнеме акредитацията на журналиста от немското издателство Билд Ралф Бах.

Проблемът възникна по време на пресконференцията, на която участваха Булие, Мониша Калтенборн (Заубер), Виджай Маля (Форс Индия), Клер Уилямс (Уилямс), Кристиан Хорнер (Ред Бул) и Марко Матиачи (Ферари). На пресконференцията Бах задава следния въпрос:

Научихме, че ще ходим в Азербайджан. Карате в Бахрейн, всички знаем, че в Бахрейн избиват собствения си народ. Ще се ходи в Русия и няма никакви коментари. Кара се в Китай – страната, доколкото съм чувал, не е известна като демократична. Въпросът ми е: всички вие казвате, че пилотите и останалите хора във Формула 1 трябва да са пример за младите. Смятате ли за добър пример да следвате господин [Бърни] Екълстоун навсякъде, където той иска да отиде? И другият ми въпрос е дали ако той отиде в Северна Корея, вие ще го последвате?

На този въпрос Виджай Маля отговори, че всички те и отборите им отиват да се състезават, а управлението на спорта се осъществява от международна организация, наречена ФИА.

ФИА решава къде да ходим, къде да се провеждат състезанията. Не мисля, че екипите, отделните участници в спорта трябва да изразяват индивидуалните си позиции относно социалните и политически проблеми, посочени от вас. Хората във ФИА са напълно компетентни, за да определят къде да се състоят надпреварите от Формула 1 и къде да няма такива – допълни индиецът.

Според него въпросът не бил дали тимовете ще последват Бърни дори в Северна Корея – ставало дума за притежателя на търговските права и за ФИА.

След това Кристоф Бекер от Франкфуртер Алгемайне Цайтунг пита дали Формула 1 като продукт ще има особена полза от отиването си в Баку при положение, че там не спазват особено човешките права и Азербайджан е едва на 160-то място в „Репортери без граници”. При този въпрос Хорнер си изтърва нервите и заяви, че цялото събитие става крайно депресиращо, тъй като всички се фокусират единствено върху негативите в F1. (Подобна реакция имаше и спортният директор на Мерцедес Тото Волф в Австрия. Там той се възмути, че спортът се самокритикува и заяви, че не е за вярване, че пресконференция започва с въпрос относно намаляването на разходите.)

Вижте, календарът излиза през октомври или ноември. Всички имаме избор дали да участваме в световния шампионат или не. Всички хора, които седят тук, са състезатели и са тук, защото обичат спорт и искат да се състезават. Решавайки да участваме, ние се доверяваме на промоутъра и ФИА и ще присъстваме на тези състезания, освен ако не бъде решено, че не е необходимо да сме там. Всички вие ще сте на тези надпревари или поне повечето от вас (журналисти – б.р.), защото си печелите хляба, отразявайки спорта. Според мен е грешно във Формула 1 да се правят политически изявления, тъй като това е спорт. На тези пресконференции би трябвало да говорим за пилоти, за забележителните надпревари между нашите и неговите (на Матиачи) състезатели в последната Гран при. Би трябвало да говорим каква страхотна надпревара направи Люис Хамилтън, изкачвайки се в колата. А ние се съсредоточаваме върху негативите. И трябва да кажа, че става доста досадно за нас да седим тук и да отговаряме на тези въпроси. Така че какво ще кажете да питате какво ще се случи в надпреварата, защото другите въпроси моля да ги отправите към господин [Жан] Тод и господин Екълстоун, а не към тимовете – заяви Хорнер.

Булие не взе отношение по темата, но по-късно се появи информация, че е поискал от ФИА акредитацията на Бах да бъде отнета. Тя бе потвърдена от няколко различни журналисти.

Източник от Макларън отрече да има такова нещо, но призна, че французинът бил разочарован от някои от въпросите. В британския вестник Таймс Булие все пак бе цитиран да казва:

Чрез разпространението на негативизъм отнемаме желанието на хората да ни гледат. Убиваме интереса им, защото сме толкова зле настроени. Негативизмът е част от проблема и с намаляващата аудитория.