Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Обиколката на Кубица на Интерлагос

Обиколката на Кубица на Интерлагос

44
0

Роберт Кубица прави една обиколка на пистата Интерлагос, където тази неделя ще се проведе предпоследният кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2010 г.

Атмосферата на Интерлагос винаги е страхотна заради страстта на бразилските фенове. Това състезание обикновено е вълнуващо – понякога заради непредвидимото време. Но като цяло уикендът винаги е интересен. Пистата е доста сериозно предизвикателство за каране и на мен определено ми харесва.

Трасето е от старата школа и е с някои интересни участъци. Има изкачване и спускане по средата на тура, няколко спирания на сляпо, места, където трябва да натиснеш спирачките наистина късно. След това идва голямото качване от последния завой чак до старт-финалната права. Не изглежда особено стръмно, когато се гледа по телевизията, но е важно да разполагаш с добра мощност.

Настройките трябва да са такива, че да се справиш с всичко при такава комбинация от завои, които освен това са и ниско, и високоскоростни. Обикновено се търси оптимален компромис между аеропритискане и максимална скорост, защото трябва да си конкурентоспособен и на дългите прави.

На Интерлагос има чудесни възможности за изпреварване. Най-добрият вариант е първи завой – там може да се пробваш да спреш късно и да се промъкнеш от вътрешната страна. Миналата година помогна това, че някои от автомобилите бяха с реглажи за суха писта, други – с такива за мокър асфалт и това доведе до сериозна разлика в скоростта.

При дъжд трасето става особено трудно, особено ако валежът е много силен, защото тогава има цели реки по асфалта и водата се задържа на доста места. Организаторите обаче са свършили чудесна работа по отводнителната система напоследък и това определено помага.