Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Андреа Кими Антонели в Мерцедес

Официално: Андреа Кими Антонели в Мерцедес

2406
0
Андреа Кими Антонели, Кими Антонели, Тото Волф, Джордж Ръсел
Андреа Кими Антонели, Тото Волф и Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Иван Тенчев, Монца. Новината, която всички очакваха, стана факт: Мерцедес обяви официално, че италианският тийнейджър Андреа Кими Антонели ще е титуляр в екипа на осемкратните световни шампиони догодина. Младежът навърши 18 години преди броени дни – на 25 август. Част е от програмата на Мерцедес за млади пилоти от 2019 г. Шефът на екипа от Бракли Тото Волф го подкрепя още от дните му в картинга. Антонели започва да кара картинг на седемгодишна възраст. Дебюта си в шампионати с едноместни състезателни болиди прави през 2021 г. само три седмици, след като навършва 15.

Андреа Кими Антонели е роден в Болоня. Баща му е бивш състезател и собственик на отбор, състезаващ се в италианската Формула 4

Марко Антонели кръщава сина си Андреа, но за средно име избира Кими – като Кими Райконен. Той първоначално искал детето му да играе футбол преди хлапето да се качи на картинг и да демонстрира повече талант и желание за развитие в тази област.

Антонели дебютира зад волана на болид от Формула 1 този уикенд – в първата свободна тренировка на пистата Монца.

„Пилотите ни за 2025 г. са комбинация от опит, талант, младост и чиста скорост. Това е перфектният тандем, с който да започнем новата глава в историята си. Това е и доказателство за силата на младежката ни програмата и вярата ни в талантите, за които се грижим“, коментира шефът на Мерцедес в F1 Тото Волф.

„Джордж доказа, че е един от най-добрите пилоти в света. Той е не само бърз, постоянен и решителен, но се разви и в силен лидер на екипа. Кими постоянно демонстрира талант и скорост, необходими да се състезава на върха в нашия спорт. Знаем, че това ще е още една голяма стъпка напред, но той ни впечатли в тестовете си по-рано тази година. Ще го подкрепяме при всяка крачка, докато се учи“, допълни Волф.

Ръсел каза, че се вълнува, че ще работи с Андреа Кими Антонели догодина.

„Промотирането му е напълно заслужено. Той е фантастичен млад талант и също е част от програмата за млади пилоти, в която бях и аз. Знам колко ме подкрепяше Люис [Хамилтън], когато бях в нея и след това като негов съотборник. Научих много от него и се надявам да имам подобна роля за Кими“, коментира Джордж.

Антонели каза, че е невероятно да бъде обявен за титуляр в Мерцедес за следващия сезон

„Да стигна до Формула 1 е мечта, която имам от малък. Искам да благодаря на отбора за подкрепата, която ми е давал през годините и вярата им в мен. Все още се уча, но се чувствам готов за тази възможност. Ще се съсредоточа върху това да стана по-добър и да донеса възможно най-добри резултати на екипа“, допълни Антонели.