Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Джак Дуън титуляр в Алпин за сезон 2025

Официално: Джак Дуън титуляр в Алпин за сезон 2025

1444
0
Джак Дуън
Джак Дуън; снимка: Алпин

Джак Дуън ще е вторият титуляр в отбора на Алпин през сезон 2025, съобщиха официално отборът от Енстън. По-рано тази сутрин екипът пусна тийзър, в който Пиер Гасли пита виртуалния асистент Алекса кой ще е съотборникът му. Дуън е част от Алпин като трети пилот отдавна и познава чудесно целия тим. Той е и първият представител на академията на отбора за млади пилоти, част от която е и българският пилот Никола Цолов, стигащ до титулярно място в самия F1 екип.

„Пиер и Джак дават на отбора баланс от младост и опит. Тази двойка пилоти е създадена с цел изграждането на успешно бъдеще на отбора“, коментираха от тима.

„Много съм щастлив от това повишение до титулярно място за 2025 г. в отбора на Алпин“, заяви самият Дуън

„Благодарен съм за доверието и вярата от страна на висшия мениджмънт на отбора. Предстои много работа, за да се подготвя и да дам най-доброто от себе си на екипа. Междувременно ще се постарая да поема колкото се може повече информация преди да направя тази стъпка. Особено удовлетворяващо е, че съм първият пилот от академията на Алпин, който стига до титулярно място в отбора. Безкрайно съм благодарен на всички, които ме подкрепяха по пътя ми, за да се превърне тази мечта в реалност. Това е вълнуващ момент. Ден на гордост за семейството ми и нямам търпение да работя“, допълни Дуън.

21-годишният австралийски пилот е син на легендата в мотоциклетния спорт и петкратен шампион в клас 500 куб. см Мик Дуън. Той бе резервен пилот на Алпин през последните две години. Джак стана вицешампион във Формула 3 през 2021 г. и бе трети във Формула 2 през 2023 г.

„Много се вълнуваме от промотирането на Джак до титулярна позиция, която ще му даде шанс да демонстрира уменията и таланта си във Формула 1“, отбеляза шефът на Алпин в Гран при Оливър Оукс

„Той ще е първият пилот от академията, достигнал до отбора от F1. Това е особено удовлетворяващо за тима и програмата за млади таланти. Лично аз съм работил с Джак през 2019 г. и съм съвсем наясно какъв талант и потенциал притежава. Той е изключително упорит в работата и високо ценен от целия отбор. Заедно с Пиер ще разполагаме с добре балансирана пилотска двойка, която ни носи младежка енергия, опит и чиста скорост“, допълни ръководителят на екипа от Енстън.