Начало Избрани Официално: Индия няма да приема старт от MotoGP през 2025 г.

Официално: Индия няма да приема старт от MotoGP през 2025 г.

30
0
MotoGP в Индия
снимка, Мишлен

Индия няма да приема старт от MotoGP през 2025 г. Събитието на пистата Буд Интернешънъл беше извадено от графика на шампионата за следващия сезон. Очаква се Гран при на Индия да приеме отново старт от MotoGP през 2026-та.

MotoGP отложи връщането на Гран при на Индия. Причината за това поредната отмяна на събитието е свързана с „оперативни обстоятелства.“ Очаква се надпреварата да се върне в календара през сезон 2026.

В началото на седмицата се появи информация на Аутоспорт за отмяната на Гран при на Индия. Изданието твърдеше, че MotoGP няма да посети Буд Интернешънъл догодина. В крайна сметка информацията беше потвърдена днес от Дорна.

Отмяната на Гран при на Индия е предизвикана от финансови затруднения. Приема се, че местните власти не са успели да намерят необходимата финансова подкрепа за организиране на състезанието, което трябваше да се проведе през март следващата година

„Оперативните обстоятелства наложиха събитието да бъде отложено от първоначалния му график в началото на календара за 2025 г. Поради липсата на свободни дати в края на сезона, MotoGP ще се завърне в Индия в началото на 2026 г.“, се казва в изявление на Дорна.

Гран при на Индия остана резервно събитие през следващия сезон. Но очакванията то да замести някое от редовните надпревари са много малки.

Отмяната на Гран при на Индия се случва малко повече от месец след подписването на новия договор с MotoGP. Този път промоутърът беше Invest UP- инвестиционна агенция на правителството на Утар Падеш. Именно в този щат се намира пистата Буд Интернешънъл. Преди това промоутър на събитието беше Fairstreet Sports.

Първaта в историята на MotoGP Гран при на Индия се проведе през септември 2023 г. Събитието беше като част от експанзията на MotoGP в Азия, в рамките на която шампионатът се състезава в Тайланд и Индонезия.

Състезанието в Индия се проведе на леко модифицирана версия на пистата, Буд Интернешънъл, разположена близо до столицата Делхи. В периода 2011-2013 г. тя беше домакин на три състезания от F1.

Трите състезания бяха организирани и промотирани директно от собственика на пистата Jaypee Group. Оттогава компанията има сериозни финансови проблеми, а много от дъщерните й дружества са в процес на несъстоятелност.