Начало WRC News Ожие със сериозен аванс пред Нювил, Остберг води в Австралия

Ожие със сериозен аванс пред Нювил, Остберг води в Австралия

79
0
Мадс Остберг,Ситроен

Шампионът Себастиен Ожие с Форд Фиеста има сериозен аванс от над 30 сек пред Тиери Нювил с Хюндай в рали Австралия, последен кръг от първенството на WRC.

Двамата основни претенденти за титлата заемат съответно 7-ото и 10-ото място след първия ден, като очаквано имаха трудности, тъй като минаваха първи и втори по отсечките.

До 5-ия етап по-напред бе Нювил, който изостава с 3 точки от Ожие, но в 6-ия загуби около 40 сек спрямо конкурента си, след като лявата му задна гума се спука след скок. Това доведе до завъртане на следващия шикан и изгасване на двигателя. Всичко това му коства близо минута загуба.

Освен това Нювил ще трябва да стартира втори по отсечките утре, което ще го забави още, тъй като завърши деня предпоследен от автомобилите в WRC. В допълнение макадамът в утрешния ден ще е по-дебел от днес, което допълнително ще затрудни първите по трасетата.

Начело след първия ден е Мадс Остберг със Ситроен С3, който се възползва от задната си стартова позиция. Той има 6.8 сек преднина спрямо съотборника си Крейг Брийн, който имаше проблеми със спирачките. Последният е на 1.9 сек пред 3-ия Яри-Мати Латвала с Тойота Ярис.

Третият претендент за титлата От Танак с Тойота, който е на цели 23 точки зад Ожие, е 5-и в класирането, на 16.9 сек от лидера. Той беше 3-и, но след минаване през рекичка в предната част на неговия автомобил влезе вода, която влоши поведението му и той загуби скорост.