Начало Избрани Окон: Единственото нещо, което ми липсваше през тази година, е качване на...

Окон: Единственото нещо, което ми липсваше през тази година, е качване на подиума

873
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон направи обобщение на сезон 2022. Пилотът на Алпин оценява изминалата кампания като успешна. Французинът завърши осми в крайното класиране за тази година с актив от 92 точки. Окон изпревари вече бившия си съотборник Фернандо Алонсо, който остана девети с 81 точки.

Макар да записа най-успешната си кампания откакто е пилот в F1, Окон съжалява, че не се качи на подиума. Състезателят на Алпин записа най-добрия си резултат в Япония. Тогава той финишира четвърти на мократа писта Сузука и се защитаваше геройски от атаките на Люис Хамилтън.

Окон спечели първата си победа в Гран при на Унгария 2021. За нещастие, тази година французинът така и не успя да запише подобен успех заради огромното изоставане на Алпин от Ред Бул, Ферари и Мерцедес. Френският отбор направи нова крачка напред в своето развитие, но продължаваше да е далеч от върха. Също така развитията на повечето надпревари не бяха в полза на бившия тим на Рено.

Въпреки огромните очаквания на всички, сезон 2022 не предложи кой знае каква битка и намаляване на разликите в челото. Кампанията бе доминирана от Ред Бул. Австрийците бяха „плътно“ следвани от Ферари и Мерцедес. Единствено подиумът на Ландо Норис в Имола наруши традицията местата на почетната стълбица да бъдат заети от автомобили на първите три тима.

Алпин в крайна сметка спечели битката с Макларън за четвъртото място при конструкторите. Това се дължи най-вече на добрата скорост на Окон и Алонсо. Французинът се представи много стабилно, макар и да не записа подиум.

„През първата половина на годината нищо не беше толкова ясно. Бяхме четвъртият най-добър отбор, но в дадени моменти момчетата от Макларън бяха много бързи и дори ни изпревариха в началото на сезона“, каза Окон.

Пилотът на Алпин изрази съжалението си за това, че не е записал качване на почетната стълбица.

„Единственото нещо, което ми липсваше през тази година, е качване на подиума. Поради различни обстоятелства така и не успяхме да завършим на по-предна позиция. Надяваме се, че догодина това ще се промени“, сподели Окон.

„Всички цели, които си поставихме, са изпълнени.  Завършихме на четвърто място в шампионата на конструкторите. Също така това е и най-добрият ми сезон в F1 по отношение на точките.“

„Много съм доволен от това. Благодаря и на добрата работа на целия отбор, който разви автомобила през годината. Надявам се, че догодина ще успеем още да намалим изоставането си спрямо водещите отбори.“

Французинът също така беше много щастлив, че е финиширал пред Алонсо в крайното класиране. „Да завърша пред него е добро удовлетворение за тази година. Бих казал, че се чувствам добре. Той е много, много бърз пилот. Именно затова трябваше да се стегна и да подобря представянето си във всички аспекти“, обясни пилотът на Алпин.

От друга гледна точка Алонсо щеше да е по-напред в точките, ако не бяха поредицата от проблеми с надеждността през сезона. Опитният испанец не бе никак доволен, че по-голямата част от проблемите на Алпин бяха свързани с автомобил №14.

Окон не се съгласи с думите на бившия си съекипник и посочи, че и той е имал различни страдания през сезона. 26-годишният състезател добави, че той е вършел 98 % от работата на отбора.

„В началото на кампанията не започнахме там, където искахме да бъдем. Бяхме зад отборите на Хаас и Алфа Ромео. Освен това автомобилът ни не работеше по най-добрия начин.“

„За щастие бързо разбрах къде са проблемите и казах на екипа за това. После те успяха да вкарат повече подобрения, което наистина помогна. Благодарение на това разбиране и подобренията наистина се чувствам така, че сякаш съм се издигнал на по-високо“, обясни Окон.

Алонсо напусна Алпин веднага след Гран при на Абу Даби. На негово място дойде Пиер Гасли. Французинът отвори нова глава в кариерата си и напусна семейството на Ред Бул.

Окон се надява той и Гасли редовно да побеждават Макларън, както и да бъдат заплаха за водещите тимове на стартовата решетка.

„Надявам се, че ще успеем да се доближим до челото. Това е основната ни цел. В момента автомобилът за следващата година се намира в симулатора и изглежда много обещаващ“, заяви пилотът на Алпин.

„Ако правилата останат същите, в даден момент всеки отбор ще постигне някакъв напредък. Лично аз желая да се доближи до челната тройка. Вярвам, че ние сме следващите в редицата, които ще стигнат дотам.“

„Запазихме голяма част от хората си, което е стъпка в правилната посока. Именно заради това очаквам с нетърпение да видя какво ще успеем да направим догодина“, завърши Естебан Окон.

Преди няколко дни французинът прекара един ден като служител на Mobilize Financial Services. Компанията е един от партньорите на екипа на Алпин в F1.