Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон: Радвам се да спечеля точки преди началото на лятната пауза

Окон: Радвам се да спечеля точки преди началото на лятната пауза

336
0
Естебан Окон
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон финишира н 9-та позиция в Гран при на Белгия. Пилотът на Алпин записа една от най-силните си надпревари от началото на годината, след като потегли девети. Окон беше много щастлив да завърши първата половина от сезон 2024 в зоната на точките и сега няма търпение да се отдаде на малко почивка.

Окон показа добра скорост от началото на уикенда на Спа. Французинът влезе в Q3 по време на съботната квалификация. Това беше един от малкото случаи от началото на годината, в които Окон намира място в третия сегмент от квалификационна сесия. В крайна сметка той даде десето време. Заради наказанието на Макс Верстапен, Окон беше преместен с едно място напред

Еднократният победител в F1 имаше добро потегляне и успя да се опази от инциденти в първата обиколка. После той се движеше в челната десетка, преди да направи първото си спиране в обиколка №12.

Окон продължаваше да показва добро темпо и с твърдите гуми на Пирели. Французинът направи няколко изпреварвания и си проправи път към топ 10. След това той спря за втори път в обиколка №30 и се върна на трасето с нов комплект твърди гуми. До края на надпреварата той се движеше на десета позиция, но нямаше отговор на темпото на болидите пред него.

Пилотът на Алпин финишира на десета позиция след развяване на карирания флаг в Белгия. Няколко часа по-късно Окон се придвижи с едно място напред заради дисквалификацията на Джордж Ръсел от Мерцедес.

„Радвам се да спечеля точки преди началото на лятната пауза. Състезанието беше доста интензивно. Водих няколко тежки битки на пистата“, сподели Окон. „Имахме добро темпо през цялото време и достатъчно скорост на правите, за да изпреварваме. Това в крайна сметка това беше достатъчно за място в топ 10. Има и положителни неща, които да вземем, като например общото ни състезателно темпо и управлението на гумите.“

Пилотът на Алпин остана още няколко дни на Спа заради тестовете на Пирели.

„Смятам, че можехме да завършим с една позиция по-високо, ако бяхме изпълнили нещата по малко по-различен начин. Т трябва да преразгледаме събитията и да се подобрим в някои аспекти. Взехме добро решение да се съсредоточим върху подготовката за състезанието и да настроим автомобила подходящо за това. Оставам в Спа за няколко дни за теста на Пирели преди началото на лятната ваканция“, заключи Естебан Окон.

Съотборникът на Окон Пиер Гасли изкара една тежка надпревара на Спа. Французинът нямаше толкова добро темпо и беше далеч от местата, даващи право на точки. Гасли все пак мина едно място напред заради дисквалификацията на Ръсел и се изкачи до 13-ти

„Състезанието на Спа не беше добро. Беше трудно да се борим с колите около нас, тъй като ни липсваше скорост в права линия. Освен всичко останало трябваше да се справим с някои температурни проблеми“, каза Гасли.

„Имам чувството, че изпуснахме един трик със стратегията си днес. Беше възможност да затворим състезанието с едно спиране. Това са неща, които трябва да преразгледаме. Знам, че можем да се справим много по-добре като отбор.“

„През последните седмици не бяхме достатъчно добри. Трябва да се справим по-добре, когато се върнем към състезанията след лятната ваканция. Първата част от сезона беше трудна за нас. Доволен съм от някои от нещата, които внасяме в автомобила. Трябва да продължим да намираме допълнителни подобрения и да се върнем по-гладни за точки“, завърши Пиер Гасли.