Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторът на Гран при на Австралия финансира FOPA

Организаторът на Гран при на Австралия финансира FOPA

33
0
Албърт парк,Гран при на Австралия

През миналата седмица организаторът на Гран при на Австралия, Рон Уолкър, потвърди създаването на FOPA (Formula One Promoters Association – асоциация на организаторите на кръгове от Формула 1). Така освен световната автомобилна федерация (ФИА) и организацията на отборите от Формула 1 (FOTA), сега вече има и организация на собствениците на писти, на които се провеждат състезания от Гран при. Досега интересите на тази група бяха доста слабо представени, защото Бърни Екълстоун се договаряше с всеки организатор по отделно. Като резултат от това таксите за организаторите са доста високи и не малка част от тях буквално се задъхват.

Уолкър е смятан за доверено лице на Екълстоун и при вероятни спорове между ФИА и отборите, организаторите вероятно ще застанат на страната на федерацията, като за това организаторите вероятно ще получат известни финансови отстъпки.

За разлика от FOTA, във FOPA няма да се плаща членски внос. Участието в организацията е напълно доброволно, както потвърди и председателят на асоциацията, Рон Уолкър.

Собствениците на писти са направили сдружението, за да имат своя глас във комисията на Формула 1 и по този начин да имат влияние върху промените в регламента.

Възможността за безплатно присъединяване към организацията е възможно, защото Уолкър и неговата фирма Australian Grand Prix Corporation ще я подкрепят.

„Във FOPA няма да има управителен директор и разходи за управление“, обяснява Уолкър. „Всичко това ще бъде финансирано от Australian Grand Prix Corporation и управлението също ще бъде осъществявано от фимата.“