Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторът на Гран при на Канада обеща подобрения по трасето в следващите...

Организаторът на Гран при на Канада обеща подобрения по трасето в следващите издания на състезанието

658
0
Гран при на Канада 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Организаторът на Гран при на Канада се извини за случилото се след края на последната надпревара на пистата Жил Вилньов. Той обеща по-строги мерки за сигурност в следващите издание на състезанието и по-добри работни условия за отборите и персонала на F1.

В края на миналата седмица се проведе поредното издание на Гран при на Канада. Домакин на събитието отново беше легендарната писта „Жил Вилньов“, разположена на изкуствения остров Нотр Дам

По-голямата част от състезателния уикенд в Монреал се проведе при трудни метеорологични условия. В някои сесии имаше голямо количество вода по трасето заради обилните валежи от дъжд. Това създаде проблеми на повечето пилоти, както и на екипите.

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали призна, че е имало оплакванията на отборите от F1. Те са били свързани с наводнените хотелски помещения и течащите покриви по време на състезанието.

Персоналът на отборите, гостите и медиите също бяха разтревожени от липсата на подходящи места за паркиране. На практика най-прекият път към падока и препълнения паркинг беше доста кален и трудно проходим.

Доменикали се извини на шефовете на отборите в края на миналата седмица. Той призна, че работните условия са били в разрез с амбициите на шампионата.

„Що се отнася до [паркинга] и изходите, искрено се извинихме и разбираме разочарованието, което това е причинило. Признаваме, че това, което се е случило, е неприемливо. Затова въведохме мерки за смекчаване на последиците за неделя, включително добавянето на алтернативен маршрут“, се казва в изявление на организаторът на Гран при на Канада.

„Наясно сме, че течащите палатки и помещенията за медиите не отговарят на стандарта, който искаме да поддържаме. Ще е проведем сериозни последващи действия със замесените трети страни.“

Организаторът на Гран при на също така реагира на друг проблем. Срив в комуникацията не позволи на някои фенове да влязат на пистата в петък. На други зрител пък беше погрешно съобщено, че и двете тренировъчни сесии са отменени поради проливния дъжд

Организаторът обвини местния транспортен орган :Société de transport de Montréal [STM]“ за обявената невярна информация.

Що се отнася до бурята преди първата тренировка, организаторът на старта в Канада обяви, че не обявявал сесиите за отменени.

„Съобщихме на феновете по трибуните да се евакуират поради метеорологичните условия. Също така помолихме тези в апартаментите или постоянните сгради да останат на място. Временно спряхме феновете да влизат на пистата от съображения за сигурност. На практика те бяха в по-голяма безопасност в метрото, в колите си или в казиното.“

„По-късно през деня разбрахме, че органът за обществен транспорт, STM, е взел решение да обяви отмяна на сесиите без наше знание или съгласие. Веднага след като метеорологичният фронт отмина и беше безопасно да се направи това, ние позволихме на феновете да се върнат обратно на трибуните и на площадките.“

Гран при на Канада има договор с F1 до края на 2031 г. Тазгодишното издание на надпреварата беше спечелено от Макс Верстапен с Ред Бул. До него на подиума се качиха Ландо Норис (Макларън) и Джордж Ръсел (Мерцедес).

След края на състезанието на пистата нахлуха доста фенове. Това наказа ФИА да порицае организаторите и ги накара да подобрят мерките си за сигурност в бъдеще.