Начало Избрани Организаторите на състезанието в Саудитска Арабия разкриха допълнителни подробности за промените на...

Организаторите на състезанието в Саудитска Арабия разкриха допълнителни подробности за промените на пистата в Джеда

1099
0
Саудитска Арабия
снимка, пресцентър Jeddah Corniche Circuit

Организаторите на Гран при на Саудитска Арабия разкриха допълнителни подробности за промените на пистата в Джеда. Състезанието е втори кръг от сезон 2022 в F1. 

Трасето край брега на Червено море дебютира в световния шампионат в началото на месец декември 2021 г. Мерките за безопасност на пистата бяха силно разкритикувани от повечето състезатели поради големия брой високоскоростни слепи завои.

Миналогодишното състезание бе прекъсвано два пъти заради поредица от опасни инциденти. Това накара директорът на Асоциацията на пилотите от Гран при Джордж Ръсел да поиска промяна в оформлението на завоите.

 

Саудитска Арабия ще бъде домакин на втората си Гран при за период от около четири месеца. Главният изпълнителен директор на събитието Мартин Уитакър потвърди, че са направени промени на пистата, като се цели подпомагане на видимостта на пилотите. Около един месец преди самата надпревара бе дадена актуализация за това кои завои ще бъдат коригирани, за да се подобрят линиите на видимост чрез преместване на бариери и разширяване на трасето на някои места. 

„Вече бе потвърдено, че ще бъдат направени малки промени по пистата. Те целят подобряване на видимостта от пилотската кабина в някои завои на трасето, включително втори, трети, четиринадесети и двадесет и първи. Там бариерите ще бъдат преместени назад с около 1.5-2 мeтра“, се казва в изявление на организатора на състезанието Saudi Motorsport Company (SMC).

„По същия начин се премества бариерата от дясната страна на завой 27. Тя ще бъде изместена назад с около 1,5 м, за да се разшири пистата в този участък. Във всички случаи, с изключение на завой 27, ограниченията на трасето ще останат същите.“

„В допълнение на това, след консултации с пилотите ще бъдат направени модификации на в завои 4, 16, 22 и 24. Те поискаха по-гладка преграда на върха на извивката, която потенциално да докоснат, преминавайки покрай нея. За да се справи с това, SMC монтира стоманена плоча, която ефективно ще обвие бетонните прегради, като им дава гладката повърхност, от която се нуждаят, за да благоприятстват линиите, които пилотите изминават около супер бързото трасе.“

Освен това началният час на тазгодишното състезание в Джеда е изместен с половин час до 20:00 местно време. Целта на тази промяна е да се увеличи още повече потенциала на глобалната телевизионна аудитория и да се надгради огромната цифра от миналата година, която бе малко под 80 милиона зрители.

В допълнение към техническите промени в пистата в Саудитска Арабия феновете и пилотите ще бъдат посрещнати и с изпъкнал цвят и стил на пистата в Джеда благодарение на известния саудитски художник Рекс Чоук. Неговите отличителни произведения на изкуството ще украсят зоната за сигурност на пистата. 

Понякога наричан „Саудитският Банкси“, Рекс Чоук също пази истинската си самоличност скрита. Той носи маска на публични места и позволява на изкуството винаги да бъде основната атракция за всички зрители.

Също така ще бъде изместена южната трибуна, която преди това бе до 27 завой. Новото й разположение трябва да бъде до главната сцена. Очаква се тя да предлага зашеметяващи гледки през старт-финалната линия и секцията между завои номер едно и две.

И накрая, организаторът на състезанието увеличава размера и мащаба на фен зоните. Те се се оказаха изключително популярни сред всички присъстващи през декември.