Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Ферари се отказали от Нюи заради пари

От Ферари се отказали от Нюи заради пари

6088
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

От Ферари са се отказали от привличането на Ейдриан Нюи заради пари – вследствие на нежелание да влизат в наддаване с Астън Мартин за услугите на легендарния конструктор. Информацията е на италианското издание на Моторспорт. Очаква се присъединяването на 65-годишния инженер към отбора от Силвърстоун да бъде обявено на 10 септември. Астън Мартин организира пресконференция за тогава и предположението веднага бе, че ще е за обявяване идването на Нюи.

Според информацията Фредерик Васьор е получил достатъчно средства, за да направи оферта на Нюи. Идеята е била конструкторът да е в ролята на консултант и да работи основно от Великобритания вместо да се мести да живее в Италия

Предложението на Астън Мартин като пари обаче било много високо – говори се за $100 милиона за три години плюс бонуси за определени резултати. По-рано имаше предположение, че Нюи е поискал от Ферари да одобрява назначенията в техническия отдел. Това не бе потвърдено.

От Ферари все още се очаква обявяване на новата техническа структура на отбора. Васьор заяви преди лятната ваканция на Формула 1, че ще я оповести след почивката. По време на уикенда за Гран при на Италия повтори, че скоро ще има обявление. До момента обаче няма оповестено нищо официално.

Ейдриан Нюи напуска Ред Бул след почти 20 години работа с отбора от Милтън Кийнс. За тази възможност се заговори в началото на сезон 2024. Тя бе опровергавана неколкократно, докато на 1 май бе съобщено официално, че прочутият конструктор напуска. Нюи притежава най-много успехи в падока на Формула 1, включително титли с три различни отбора – Уилямс, Макларън и Ред Бул.

Лорънс Строл пък не жали средства, за да превърне Астън Мартин в топ тим, който да се бори за шампионата

Канадският милиардер построи нова база за екипа, нов аеродинамичен тунел, утрои персонала. Още преди да се заговори за възможността Нюи да отиде в Астън Мартин, вече бяха привлечени някои от топ инженерите във Формула 1. Говореше се дори, че Строл проявява интерес към Макс Верстапен.