Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Ред Бул обсъдили с ФИА ситуацията с Перес, федерацията ще затвори...

От Ред Бул обсъдили с ФИА ситуацията с Перес, федерацията ще затвори вратичката в регламента

5094
0
Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес не завърши Гран при на Япония, в която отпадна… два пъти. Мексиканският пилот на Ред Бул бе по-бавен от съотборника си Макс Верстапен през целия уикенд на пистата Сузука. Стартира от пета позиция, но така и не стигна до карирания флаг, като междувременно получи две наказания. Перес се прибра в бокса преди да изтърпи втората санкция. Вследствие на това публиката и телевизионните зрители станаха свидетели на нещо особено необичайно. От екипа го върнаха на трасето, за да може да изтърпи наказанието си и то да не се прехвърля за следващия състезателен уикенд, който е в Катар.

„Мисля, че трябва да прегледаме целия уикенд, за да разберем какво стана. Представянето ни като цяло бе зле и е наложително да стигнем до причините за това. Необходимо е да анализираме определени посоки, на които се спряхме още в петък. Трябва да видим дали можем да постигнем подобрение в това отношение“, посочи Перес.

Ситуацията с наказанието и избора на Ред Бул как да подходи по въпроса обаче предизвика повече внимание. Тя извади на показ поредна сива зона в правилника и от ФИА ще вземат мерки да я елиминират за следващи надпревари. Въпросът обаче е бил обсъден с рейс директора преди от Ред Бул да пуснат Перес обратно на пистата

„Слава Богу, че успяхме да изтърпим това наказание тук. Те (ФИА – б.р.) ни казаха, че ако Перес не си изкара санкцията, то тя ще остане за следващото състезание, а нашата стратегия е да приоритизираме Макс. В случай на кола за сигурност например ще го пуснем така, че това да не повлияе на Макс“, обясни Хелмут Марко пред Скай Германия след финала на пистата Сузука.

Кристиан Хорнер каза, че изчистването на наказанието е било единственото свястно нещо в състезанието на Перес в Япония

„Той стартира зле. Озова се в нещо като пинбол в спринта към първия завой, което бе малшанс за него. След това колата му бе потрошена. Предното му крило пострада след удара с Люис [Хамилтън]. Изпревари Фернандо [Алонсо] при сейфти кар, получи наказание. Накрая, вероятно от разочарование, се опита може би твърде оптимистично да изпревари [Кевин] Магнусен. Това му струва още едно предно крило и повреди по управлението“, коментира Хорнер.

„Единственото свястно нещо, което успяхме да направим, бе да изтърпим наказанието преди Катар. Не съм получил обаче окончателния доклад за щетите. Възможно е да са дори по-големи, отколкото се виждаше на пръв поглед“, допълни шефът на Ред Бул в Гран при.