Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите от F1 намалиха вредните емисии със 7%

Отборите от F1 намалиха вредните емисии със 7%

30
0
Мартин Уитмарш

Отборите от Формула 1 успяха да намалят емисиите на въглероден диоксид със 7% от 2009 до 2011 г., съобщи асоциацията на екипите в Гран при (FOTA).

Проучване, проведено от екологичната организация за изследвания и анализи Трукост, установи, че горивната ефективност е довела до 24% намаляване на газовете, изхвърлени от автомобилите.

Отборите от F1 са водещи пред международните спортни федерации по отношение измерването и намаляването на въглеродните си емисии. Постигнатите от тях иновации в горивната ефективност са важно развитие за спорта и автомобилната индустрия – коментира изпълнителният директор на Трукост Ричард Матисън.

Голяма част от топекипите работиха по редица технологии като турбокомпресори, впръскване на гориво, променливо газоразпределение и системата за възстановяване на кинетичната енергия KERS, които допринасят за редуцирането на емисиите. Екипите ще продължават да инвестират в тази насока, за да подпомогнат опазването на околната среда.

Трукост също изчисли 14% спад на емисиите от употребата на електричество след усилията да се намали използването на аеродинамичните тунели за тестове. Има и още 14% намаление в емисиите, свързано със закупуването на части и суровини.

От 2009 г. насам обаче е отчетено и увеличение в емисиите. Причина за това е увеличеният брой състезания и от там – повишеният брой пътувания и превоз на товари.

Радостни сме, че сме постигнали такова значително намаление на вредните емисии. С помощта на Трукост приложихме системи, които да управляват емисиите въглероден двуокис на отборите и да определят сфери за по-нататъшното им намаляване – каза председателят на FOTA и шеф на Макларън Мартин Уитмарш. – Доволни сме, че институтът на ФИА стартира глобална програма, подчертаваща отдадеността на спорта на тази кауза. Ще продължим да се фокусираме върху горивната ефективност и също така да изследваме възможности за преминаване към по-въглеродно ефективни методи за превоз на товари.