Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите против новата точкова система приета от ФИА

Отборите против новата точкова система приета от ФИА

37
0

В късния следобед на петъчния ден излезе официалната реакция на асоциацията на отборите от Формула 1 срещу приетата от световният съвет на ФИА на 17 март нова система на точкуване. Така ФОТА оспорва официално решението на ФИА, защото според асоциацията то е взето прекалено късно, дни преди началото на шампионата за 2009 г. От ФОТА определено не са съгласни с това, че ФИА игнорира представеното от тимовете изследване за точковата система направено сред огромен брой фенове. След взетото от ФИА решение, множеството реакции на специалисти и запалянковци бяха, че то е взето по-скоро заради вътрешната борба между отборите и ФИА, отколкото за да бъде повишено качеството на шампионата.
Да се даде титлата автоматично на пилота с най-много победи, а не на този с най-много точки бе посрещнато и с лек негативизъм от страна на пилотите. Може би именно заради това от ФОТА са намерили законова пречка за това да бъде приета новата система. Това е описаното в приложение 5 от спортните правила, а според член 199 от международния спортен код ФИА не може да прави промени в спортните правила на толкова късен етап от подготовката без единодушното одобрение на отборите.
Така асоциацията на отборите оспорва законността на промените.

„След решението на световния съвет на ФИА, отборите от ФОТА единодушно поставят под въпрос законността на новата система. ФОТА бе разпространила подробно изследване в 17 държави, на което бе базирано и предложението за нова точкова система. От ФИА обаче открито пренебрегнаха това изследване. За една подобна промяна за сезон ’09 е прекалено късно, освен ако отборите не са напълно единодушно. Така че решението автоматично не може да влезе в сила, защото няма единодушно одобрение. Тимовете са готови да обсъдят точкова система с ФИА за 2010 г., която да направи спорта по-интересен.”