Начало Други Отмениха Състезанието на шампионите в Бангкок

Отмениха Състезанието на шампионите в Бангкок

31
0
ROC

Организаторите на Състезанието на шампионите, което трябваше да се състои на 14-15 декември в Бангкок, съобщиха, че турнирът се отменя заради усложнената политическа обстановка в страната. Те са работили заедно със спортните власти на Тайланд и са решили, че рисковете в конкретната ситуация са твърде големи.

Мислите ни са с народа на Тайланд в този труден период и желанието ни е скоро да бъде намерено мирно решение. Състезанието на шампионите се провежда по цял свят в продължение на 25 последователни години и понастоящем търсим варианти, които биха позволили да повторим миналогодишния успех на събитието в Бангкок, но на друга дата – се казва в изявлението.

Закупилите билети фенове са препратени да се свържат с Thai Ticket Major или компанията, от която са се сдобили с тях за допълнителна информация относно възстановяването на парите им.

В Бангкок избухна политическа криза и се стигна дотам полицията да използва гумени куршуми срещу протестиращи, искащи да свалят правителството на Юнглук Шинаватра. Тя заяви, че ще търси мирно решение на конфликта, изправил средната класа и кралския елит срещу поддръжниците й – бедни и в голямата си част жители на селата в страната. Шинаватра бе заявила, че няма да използва сила срещу демонстрантите. По-късните събития бяха обяснени от властите със заплахи да бъде нападнат директно кабинета й, след като част от протестиращите проникнаха през предпазни заграждения около сградата на министерския съвет. При опитите да бъдат преодолени други бариери полицията използва и сълзотворен газ. Трима души загинаха през уикенда по време на сблъсъците.

Участие за тазгодишното Състезание на шампионите бяха потвърдили седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер, деветкратният победител в 24 часа на Льо Ман Том Кристенсен, петкратният шампион в клас 500 куб. см и МотоGP Мик Дуан, световният WRC шампион за 2013 г. Себастиен Ожие, бившите пилоти от Формула 1 Дейвид Култард, Карун Чандок и Нараин Картикеян, развойният пилот на Уилямс в F1 Сузи Волф и т.н. Последното попълнение бе Феликс Баумгартнер, който стана известен със скока си от 39 км височина, наричан „скок от ръба на космоса”.