Начало WRC News Ожие си тръгва от WRC с осма титла и победа в рали...

Ожие си тръгва от WRC с осма титла и победа в рали Монца

1317
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие приключи кариерата си в световния рали шампионат с осма титла и победа във финалния кръг от сезон 2021 – рали Монца

Догодина вече осемкратният носител на WRC короната ще е с ограничена програма, а навигаторът му Жулиен Инграсиа спира със състезанията.

Ожие водеше преди последната отсечка от надпреварата в Монца. По-рано през деня удари колата си, но се размина с тежки последствия. Съперникът му Елфин Еванс обаче на два пъти изгаси автомобила си и загуби време, което помогна на французина да се върне начело.

„Ние спечелихме или не? Не разбрах!“, попита Ожие, след като отбеляза титлата, прегърна съпругата си и после се обърна да аплодира дългогодишния си копилот, който се върна на покрива на колата им и развя френското знаме.

„Не можете да си представите емоциите, които изпитвам в момента“, бе единственото, което Инграсиа успя да каже пред камерата.

Еванс за втора поредна година бе претендент за титлата в световния рали шампионат. Този път уелсецът не пристигна на Монца като фаворит, но се бори до последно

„Беше добра година като цяло. Малко съм разочарован в момента, защото знам, че имаше места, където можех да съм по-добър и по-бърз. Поздравления и благодарности за тима – фантастични хора и атмосфера. Поздравления и за Кале [Рованпера], който буквално жертва уикенда си и ни пази гърба“, заяви Еванс.

Дани Сордо наследи мястото в топ 3 от съотборника си Тиери Нювил вчера. Испанският пилот намери точния баланс между това да натиска и да внимава по отсечките и в крайна сметка записа призово класиране.

„Щастлив съм че успях да стигна до подиума, за да изпратим Хюндай i20 WRC Coupe с подиум. Имах достатъчно голям аванс и знаех, че ако не допусна грешка, Тиери няма да може да ме настигне. Дано догодина сме по-силни в битката за титлата.“

Нювил имаше желание да се бори за победата, но ентусиазмът му изигра лоша шега и се удари в събота. Успя да продължи, но вече на четвърта позиция, на която и финишира днес.

„Исках да се насладя на последната отсечка с този автомобил и успях да го направя. Имахме невероятни години с тези коли, страхотни постижения, бяха прекрасни за каране. Ще запазя великолепни спомени за тях“, каза белгиецът, след като приключи ралито и сезона.

Нювил спечели пауърстейджа на Монца пред Ожие, Такамото Кацута, Сордо и Еван. В крайното генерално класиране Ожие е с 230 точки пред Еванс с 207, Нювил (176), Рованпера (142), От Танак (128), Сордо (81), Такамото Кацута (78), Крейг Брийн (76). Тойота взе конструкторската титла с 522 точки. Хюндай остана на втора позиция с 463, М-Спорт бе с 200.