Начало WRC News Ожие с 0,5 сек пред Еванс в невероятен двубой на рали Монца

Ожие с 0,5 сек пред Еванс в невероятен двубой на рали Монца

448
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие и Елфин Еванс направиха невероятен двубой през втория ден на рали Монца, сменяйки се на първото място в генералното класиране кажи-речи във всяка отсечка. За шест състезателни дистанции лидерството се промени пет пъти. В крайна сметка в събота вечер Ожие води с минимален аванс от 0,5 сек пред съотборника си в Тойота.

Седемкратният световен шампион и уелският му съекипник бяха оставени от тима си свободни да се състезават. Третият пилот на отбора Кале Рованпера дори получи инструкции да върви стабилно, но без да рискува нищо в надпреварата или да се намесва в битката. Резултатът бе наистина страхотен: половин секунда разделя претендентите след почти 215 километра битка.

На Ожие му е достатъчно да се класира в топ 3, за да триумфира за осми път на върха във WRC. Това е последно рали за него като титуляр.

„Не очаквах да се върна начело тази вечер. Поемам по-малко рискове, съответно губя известно време. За утре се надяваме на добро представяне и силни емоции.“

„Победа би била черешката на тортата, но тук всъщност не се борим за успех в това конкретно състезание“, коментира Ожие

Тиери Нювил започна деня с намерение да се намеси в битката в челото. Той спечели първата съботна отсечка, но след това се удари и потроши предната част на своя Хюндай. Изгуби почти половин минута, но все пак завърши деня четвърти – зад съотборника си Дани Сордо. Испанецът имаше грижи с управлението, но постепенно се почувства по-добре зад волана.

„В петък вечер направихме някои важни промени по колата. Освен това отсечките днес бяха по-сухи, което означаваше малко повече сцепление“, каза Сордо.

Нювил обясни, че инцидентът му е вследствие на студени гуми.

В неделя има само три отсечки – общо 39,53 км.