Начало Рали Ожие спечели рали Сардиния

Ожие спечели рали Сардиния

34
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие (Поло R WRC) взе четвърта победа в тазгодишния световен рали шампионат. Пилотът на Фолксваген бе безапелационен в Сардиния, където поведе от самото начало на състезанието. Втори стана Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), а съотборникът на Ожие Яри-Мати Латвала финишира трети, след като започна трудно надпреварата – със спукана гума и близо две изгубени минути.

Себастиен финишира седмия WRC кръг за 2013 г. с преднина от над 1:16 мин. Той спечели и пауърстейджа, което му донесе и бонус точки.

През цялото време контролирахме всичко перфектно. Внимавахме, когато имаше по-голяма опасност за гумите, натискахме, когато трябваше. Перфектна победа – коментира той.

Второто място на Нювил е най-добър резултат в кариерата му до момента. Той вървеше трети след първия ден на ралито, но Мико Хирвонен (Ситроен, DS3 WRC) излетя в десетата отсечка и пътят пред белгиеца бе разчистен. Тиери имаше странен инцидент във финалния етап, който обаче не попречи на успеха му:

– Попаднахме на крава и се наложи да намалим, за да я заобиколим. Въобще не се стреснах. Имах контролите на Латвала и видях, че всичко е наред.

Яри-Мати завърши петъка на пета позиция. Днешният инцидент на Хирвонен и грешка от другия пилот на Ситроен Дани Сордо му позволиха да спечели две позиции и в крайна сметка да се качи на подиума.

В Ситроен пък тепърва ще анализира състезанието, което всъщност бе провал за тях. Озоваването на Хирвонен в канавка не бе прието добре. След случилото се Сордо получи инструкции да внимава, за да вземе точки за шампионата при конструкторите. Испанецът обаче се завъртя и изтърва подиума. Той завърши четвърти, на повече от минута и половина зад Латвала.

Пети в рали Сардиния финишира Мартин Прокоп, следван от Елфин Еванс, Михал Косцюшко, Мадс Остберг, Роберт Кубица, Халид Ал-Касими и т.н.