Начало WRC News Ожие триумфира в Кения, Нювил с повреда при минута аванс

Ожие триумфира в Кения, Нювил с повреда при минута аванс

561
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие спечели рали Кения, шести кръг от световния рали шампионат за 2021 г. Седемкратният световен шампион оцеля по бруталните отсечки и в изключително трудните условия, допусна най-малко грешки и триумфира в надпреварата.

В началото на последния ден начело в подреждането бе Тиери Нювил. Още в първата неделна отсечка обаче белгийският пилот на Хюндай се оказа с повреда след излизане от пътя. Повреден амортисьор сложи край на битката за него и изведе начело – за първи път в кариерата му – Такамото Кацута.

“Така и не разбрахме какво точно се е случило. Не търсим извинения. Такива неща не бива да стават. Необходимо е обаче да разберем какво е станало, само без паника“, коментира шефът на екипа от Алценау Андреа Адамо.

Японският пилот бе на под секунда пред Ожие. Французинът се опитваше да е максимално предпазлив, но скоро мина пред Кацута. Авансът му преди финалната отсечка за деня – второто преминаване на „Вратата на ада“, което бе и пауърстейдж – бе 8,3 секунди.

„В началото на деня си мислех, че ще се боря с Кацута за второто място. Внезапно се оказа, че е битка за победата“, сподели Ожие

„Страхотен уикенд! Колата беше великолепна. Така се справи отлично, беше ми трудно да го изпреваря. Но взима първи подиум, което е прекрасно постижение“, каза още щастливият французин.

От Танак спечели пауърстейджа и взе максимум бонус точки. Той бе трети в състезанието.

В генералното класиране Ожие вече има по-сериозна преднина след четвъртата си победа за сезон 2021. Той е със 133 точки пред Елфин Еванс с 99, Нювил със 77 и т.н. При отборите води Тойота с 273. Следва Хюндай с 214, М-Спорт – 109.