Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Подиумите през 2015 г. са реалистична цел според Алонсо, Бътън с намалена...

Подиумите през 2015 г. са реалистична цел според Алонсо, Бътън с намалена с 1/3 заплата

21
0

Фернандо Алонсо вярва, че преследването на подиуми от Макларън-Хонда през 2015 г. е реалистична цел.

Завръщането на испанския пилот в Макларън бе обявено официално вчера. Той напусна Ферари след пет години с италианския отбор и стана част от новата ера на партньорството между британския тим и Хонда – едно от най-успешните в историята на Формула 1.

– Не можем да твърдим, че няма да спечелим шампионата. Кой знае? Но трябва да сме реалисти. Според мен за Макларън бе важно тази година да разбере какви са пропуските по автомобила. Сега трябва да се напасне със задвижващата система, да натрупаме опит с нея. Надявам се всичко да е наред за първия старт, но кой знае. 2014-та ни показа колко сложни са съвременните F1 болиди. Според мен приемливо ниво на конкурентоспособност ще е да се борим за подиуми. Надявам се и на победи през 2015-та – това би бил добър знак за бъдещето ни. Ще видим как ще се развият нещата, защото ако зимата ни е добра, ако имаме малко късмет… Видяхме през изминалия сезон колко голямо е предимството на Мерцедес и не знаехме дали [Даниел] Рикиардо ще може да се бори да последно в шампионата. Така че според мен трябва да установим една добра позиция, конкурентна позиция и след това от нас с Дженсън [Бътън] зависи да създадем нещо – обясни Алонсо.

Той каза също така, че общото между него и Рон Денис е желанието им да са силни, да побеждават, както и че и двамата обичат автомобилния спорт.

Междувременно стана ясно, че Бътън е приел намаление на заплатата си с близо една трета. Англичанинът няколко пъти повтори преди обявяване решението на Макларън, че парите не са важни, стига да има възможност да прави това, което обича. В крайна сметка той ще получи близо 8 милиона паунда при заплата от 12 млн. британски лири през 2014 г. Тази на Алонсо според информация на британската преса била от порядъка на 25 млн. паунда.

– Бяха дълги седмици, но най-хубавите неща в живота си струват чакането. 2015 г. ще е 16-ият ми сезон във Формула 1, шести с Макларън. Не се страхувам от предизвикателствата, а ни предстои едно наистина вълнуващо предизвикателство. Наистина обмислях живот извън Формула 1, но пък от видяното разбрах, че никъде не е толкова забавно, колкото в Гран при – коментира Дженсън, който подписал контракта си вечерта преди официалното оповестяване на оставането му в Уокинг.