Начало Formula E News Пике шампион във Формула Е, Бърд взе финалния старт

Пике шампион във Формула Е, Бърд взе финалния старт

49
0

Нелсън Пике младши стана първият шампион в историята на Формула Е. Той завърши на седмо място в последното състезание в лондоския Батърсий парк. Изпревари само с 1точка големия си съперник Себастиан Буеми, който финишира пети. Между тях се подреди третият претендент за титлата – Лукас ди Граси, който така остана на 10 точки по-назад в крайното класиране.

Състезанието бе рядко драматично и бе спечелено от Сам Бърд, който  до последно притиска и акатува мощно Стефан Саразен. Французинът потегли от първа позиция по тесното трасе в парка. Опитваше се да запази до последно лидерството, но използва повече от разрешенето количество енергия и след финала получи наказание от 48 сек. Така се оказа на едва 15-о място.

Голямата битка за титлата бе изключително интересна, защото в променливите условия на квалификацията дъждът бе най-силен при излизането на Пике на пистата. Той  остана 16-ти на грида. Буеми бе шести, а Ди Граси 11-ти.

Пике стартира добре и спечели 4 позиции в първата обиколка. След това спести енергия и смени колата си тур по-късно от останалите. Разчиташе на атака в края, а и съотборникът му в това състезие Оливър Търви го пропусна напред. Пике изпревари и Салвадор Дюран преди края и се оказа на позиция, която му носеше титлата.

В същото време Буеми, който, както и Пике и Търви, имаше на разположение допълнителна сила на задвижващата система от гласуването на публиката, не успя да се пребори за позиции по-напред и остана блокиран зад Бруно Сена, който в люта битка задържа зад себе си швейцареца и осигури титлата на своя сънародоник.

Втори и трети след двубой по между си завършиха Жерон Д’Амброзио и Люк Дювал.

Вторият шампионат на ФИА с електрически болиди ще стартира тази есен, а първият бе определен като изключително успешен.