Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиетро Фитипалди ще е тест пилот на Хаас през следващия сезон

Пиетро Фитипалди ще е тест пилот на Хаас през следващия сезон

242
0
Пиетро Фитипалди

Пиетро Фитипалди ще е тест пилот на Хаас през следващия сезон, обявиха от американския тим. Като част от подготовката си 22-годишният пилот ще участва в теста на Пирели на пистата Яс Марина на 27 ноември.

Пиетро е внук на двукратния шампион във Формула 1 и двукратен победител в Индианаполис 500 Емерсон Фитипалди.

„Радвам се да приветствам Пиетро Фитипалди в Хаас”, заяви шефът на тима Гюнтер Щайнер. „Той има опит в печеленето на шампионати от кариерата си в малките формули, а се представи добре и в сериите Индикар. Ролята му на тест пилот и информацията, която ще предоставя бе съмнение ще допринесат за растежа в тима и развитието му във Формула 1.”

Фитипалди има шест старта в Индикар през 2018 г. с екипа на Дейл Койн Рейсинг. Той заяви, че е много доволен да получи поста на тест пилот в Хаас и благодари на Джийн Хаас и Щайнер за дадената му възможност.

„Те вършат страхотна работа във Формула 1. Нямам търпение да седна зад волана на VF-18 в АБу Даби”, допълни Пиетро.

В началото на кариерата си роденият в Маями Фитипалди кара картинг – от 2006 до 2010 г. След това става Новак на годината в НАСКАР (Whelen All American Series for Limited Late Models) през 2011-а. За сезон 2013 г. се мести в Европа, където започва да се състезава с едноместни болиди. Кара в британския шампионат Формула 4 и Формула Рено. През 2014-а печели титлата във Формула Рено с 10 победи от 15 старта. Състезава се в европейската Формула 3 през 2016 г., когато е пръв в MRF Челъндж Формула 2000. После печели титлата във Формула V8 3.5 през 2017-а с 6 победи, 10 подиума и рекордни за серията 10 полпозишъна. Програмата му през 2018-а бе съкратена, след като счупи и двата си крака при катастрофа по време на 6 часа на Спа през май (кръг от световния шампионат за състезания за издръжливост – WEC). В края на юли се върна в Индикар.