Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите с пари не са нещо ново за F1, смятат в Уилямс

Пилотите с пари не са нещо ново за F1, смятат в Уилямс

89
0

Заместник-шефът на Уилямс – Клер Уилямс смята, че пилотите, подкрепени с пари, не са нещо ново за Формула 1. Според нея негативните коментари към тях са необосновани и наивни.

За новия сезон титулярни пилоти в тима ще бъдат Ланс Строл и Сергей Сироткин, като и двамата внасят сериозни суми в бюджета на тима благодарение на своите спонсори и ментори.

Бащата на Ланс – Лорънс е един от най-богатите хора в света, като се смята, че инвестира над 30 млн. долара на сезон в тима. Руснакът пък е подкрепян от SMP Racing и се смята, че компанията е дала $15 млн.

Според дъщерята на Франк Уилямс обаче това е от изключителна полза за тима, а в историята на спорта има много примери за пилоти, които са започнали със солиден финансов гръб.

Най-очевидният пример според нея е Фернандо Алонсо, който от началото на кариерата си е подкрепян от банка Сантандер, но днес е смятан за един от най-добрите състезатели.

„Пилотите с пари не са нищо ново под слънцето и Слава Богу, че ги има, каза Улиямс. – Намирам за изключително наивно да им се слагат етикети на платени пилоти. Чудесно е, ако пилотът има финансови интереси, чудесно е както за отбора, така и за него самия.

F1 е скъп спорт, който щеше да губи много от талантите си, ако те нямаха финансовата подкрепа да участват в състезанията. Да, ние сме независим отбор, но спонсорството е нещо трудно за намиране в наши дни. Но парите не са в основата на решенията, които взимаме.“

За това как Сироткин си осигури титулярното място в Уилямс четете в новия брой 212 на списание ClubS1