Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс откри причината за инцидентите на Маса

Уилямс откри причината за инцидентите на Маса

41
0

Проблем с кутиите за охлаждане на спирачките е довел до инцидентите на Фелипе Маса от първата свободна тренировка преди Гран при на Китай. Задна лява гума на Уилямс-а на бразилеца на два пъти се пука по време на сесията.

Кевин Магнусен претърпя подобно произшествие със същата гума, но при него се оказа, че е вследствие на проблем с окачването.

„Джантите на колелата се счупиха заради начина, по който бяхме настроили задната част и по-точно кутиите за охлаждане на спирачките”, заяви Саймъндс пред журналиста Адам Купър. „Не беше лесно да се види какво е станало, но открихме проблема и го отстранихме. Всъщност бе доста просто, след като разбрахме каква е причината за станалото. Кутиите са същите като в Бахрейн, промените по тях са минимални.”

„Безопасността на пилотите е жизненоважна за нас, така че бе наложително между двете тренировки да разберем какъв е проблемът и да го поправим”, заяви шефът на отговарящия за представянето отдел на Уилямс Роб Смедли. „Случилото се доведе до промени в програмата ни и се отрази негативно на работата. Променихме настройките на автомобилите и разполагаме с някои интересни данни за анализ. Понаучихме нещо за поведението със суперсофт, серията на Валтери [Ботас] с медиум бе сравнително добра, така че понаваксахме изоставането.”

Маса заяви, че в крайна сметка „поне всичко е наред и това е положително. Но денят не бе особено добър, като се има предвид, че загубихме на практика цялата първа сесия. Не бе лесно да се разбере какво е поведението с различните гуми, износването бе доста високо при всички.”

Бразилецът остана доволен, че направи повече обиколки във втората тренировка. Той също така не скри, че се е разтревожил от техническите проблеми: „Човек винаги се притеснява, когато се случи нещо такова. Имахме проблем, направихме промяна и ситуацията бе разрешена.”

Ботас заяви от своя страна, че е имал същия проблем като съекипника си в първата тренировка, но е извадил повече късмет от Маса. „Преди втората тренировка говорих надълго и нашироко с инженерите и те ми обясниха подробно какво са установили”, допълни финландецът.