Начало Рали Пламен Стайков печели рали „Стари столици“

Пламен Стайков печели рали „Стари столици“

64
0

Екипажът Пламен Стайков – Рафи Кадир (Евроком Рали Тим) с Мицубиши Лансър Ево 9 спечелиха 46-ото рали „Стари столици“. Това е втора поредна победа на Пламен в ралито, но сега той води епична битка с финиширалия втори Мартин Сурилов с навигатор Здравко Здравков (Стари столици) с Мицубиши Лансър Ево 9.

Разликата на финала между Пламен и Мартин бе 13,4 сек., но след люта битка по 9-те специални етапа. Стайков спечели 6, а Сурилов, който „играе на собствен терен“ – 3. Дуелът започна още в първия ден, като във втория етап разликата бе само 0,8 сек., а в 4-ия – 0,6 сек.  В началото на днешния ден разликата бе 2,1 сек.  в полза на Стайков. Изборът на гуми бе най-важен, заради непрекъснатия дъжд, който образува големи локви и вади по отсечките. Още на Ардашес 1 Сурилов спечели с 0,3 сек. пред Пламен и намали разликата само на 1,8 сек. На втория етап Новосел 1 обаче Стайков с победата си с 6,6 сек., увеличи преднината на 8,4 сек., а на Ардашес 2 още секунда и натрупа 9,4 сек. на второто минаване на Новосел Сурилов спечели с 0,7 сек., но на последната скоростна Шуменска крепост Пламен Стайков само подпечата победата си. Така Мартин Сурилов зарадва феновете си с второто място.

Никой не се съмняваше, че на трето място на подиума ще са Георги Василев и Стефан Добрев (Дианел Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9. Съдбата обаче реши друго. Василев и Добрев се движеха уверено на трета позиция, но до последния етап, когато заради мокрия асфалт излетяха извън пътя. Така на трето място стъпиха Дилян Станков и Младен Карчев (Булсим) с Рено Клио, на 5:54,9. Това е първият подиум в кариерата на Станков, който от своя страна води здрав дуел с Боян Безус и Димо Бозуков (АРТ Рейсинг) с Рено Клио. Битката между двата екипажа бе не само за подиума но и за първото място в клас RC4. В началото двамата се бориха за 4-о място и дори Безус за известно време бе пред Станков с 3 десети. След това обаче Станков се върна отпред и стъпи на подиума. Безус и Бозуков останаха на 6:20,1 от Стайков

Кандидат з а4-ото място бе и екипът на Октан рали тим – Антон Титов и Венци Мирчев с с Мицубиши Лансер Ево 9. Титов обаче излетя от пътя на Ардашес 2, колата им падна в едно дере. Екипажът е добре, но загуби точки.

Така 5-и стана дуетът Марко Стойчев и Йордан Батаклиев (БАМС) с Мицубиши Лансер Ево 9 на 7:38,7. След тях 6-и бяха Емил Денев и Богомил Ненов (Етър рейсинг) с Рено Клио, които спечелиха първото място в RC3.